12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăsescu la Ankara: Avem birocraţie, dar şi fonduri europene

Băsescu la Ankara: Avem birocraţie, dar şi fonduri europene

Infrastructura, sectorul ­energe­tic şi industria alimentară sunt principalele domenii în care România ar avea nevoie de investiţiile oamenilor de afaceri turci, a fost mesajul lui Traian Băsescu.

Citeşte şi: Băsescu a pilotat în Turcia un avion F-16

România are nevoie acută de investiţii pentru a reduce decalajul faţă de ţările vechi membre ale Uniunii Europene, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la Ankara, unde se desfăşoară ­Forumul economic româno-turc pentru investiţii şi comerţ. Şeful statului român i-a invitat pe oamenii de ­afaceri turci să investească în ţara noastră. “Credeţi în România. În România se poate investi, având o viziune pe termen lung”, a precizat Traian ­Băsescu, care a agaugat că ţara a trecut prin criza economică din 2009-2010, dar ­şi-a revenit mult mai repede ca alte ţări din UE cu pretenţii, pentru că a avut la momentul potrivit un guvern hotărât. „Suntem în cel de-al treilea an cu creştere ­economică, deja începem să avem pretenţii pentru o creştere economică între 3 şi 4%. Nu ne-a fost uşor, dar rezultatul măsurilor luate în 2010 a fost cel pe care îl vedem azi: o ţară echilibrată macroeconomic, cu datorii scăzute şi o ţară cu un deficit bugetar de 2,5%, mic faţă de ce se întâmplă în Uniunea Europeană”, a precizat preşedintele.

Traian Băsescu a enumerat şi domeniile prioritare: infrastructură, energie, industria alimentară. „Suntem extrem de interesaţi în investiţiile private în domeniul sănătăţii”, a mai arătat preşedintele Băsescu, care a mai amintit şi de turism. „Vă spun să faceţi ceva ce nu puteţi face în Turcia: investiţi în turismul balnear. În România sănătatea izvorăşte din pământ.”

UE, o monedă cu două feţe

Pe de altă parte, şeful statul român a precizat, în faţa oamenilor de afaceri turci, că ţara sa nu este ideală şi are încă probleme cu birocraţia, dar are avantajul că banii europeni sunt o ­resursă la dispoziţia tuturor oa­menilor de afaceri străini cu firme deschise în România. „România nu este o ţară ideală şi trebuie să recunoaştem că încă avem un nivel ­ridicat de birocraţie. Încă sunteţi nevoiţi să staţi în faţa unui aviz pe care un funcţionar sau altul îl întârzie, dar vreau să vă asigur că statul român face eforturi pentru a scăpa de această birocraţie. Nu consideraţi că acest fenomen este unul care se va perpetua”, a precizat Traian Băsescu, apreciind „eficienţa în creştere a strucuturilor care apără interesul public, a sistemului judiciar în ­România”.

În afară de cele circa 20 de miliarde pe care România le poate cheltui din bugetul pe 2007-2013, alte 40 de miliarde au fost alocate pentru perioada 2014-2020. Deci, sunt 60 de miliarde de euro, cea mai mare parte a lor destinată investiţiilor, a declarat preşedintele la Forumul economic româno-turc pentru investiţii şi comerţ de la Ankara.

Traian Băsescu a explicat însă că Uniunea Europeană este totuşi un organism greu de convins. „Problema este că Uniunea Europeană are întotdeauna o monedă cu două feţe, pe una din feţele monedei scrie Justiţie şi urmează puncte, puncte. Iar pe revers scrie: nu intraţi în Schengen până nu rezolvaţi problema justiţiei. Aici e problema cu Uniunea asta”, a menţionat acesta.

Traian Băsescu s-a aflat pentru două zile într-o vizită oficială în Turcia. După ce miercuri s-a întâlnit cu preşedintele ţării, Abdullah Gül, ieri, pe lângă forumul economic, şeful statului român a vizitat Platforma de producţie a Corporaţiei pentru Industriile Aerospaţiale din Republica Turcia (TAI), precum şi Centrul naţional de simulare pentru instruirea piloţilor, pentru avioanele de luptă F-16.

–-

UPDATE. Preşedintele Traian Băsescu a arătatat că Turcia are câteva probleme tehnice în aderarea la Uniunea Europeană, cea mai importantă fiind deschiderea capitolelor de negociere, pentru că, atât timp cât stau închise, drumul este oprit, chiar dacă este început.

„România va susţine Guvernul Turciei pentru deschiderea mai multor capitole de negociere”, a spus şeful statului, precizând că sunt, într-adevăr, ţări care vor să oprească acest drum sau să îl întârzie.

„Deschiderea capitolelor de negociere este o chestiune vitală, şi acesta trebuie să fie principalul obiectiv al Guvernului şi al preşedintelui Gul”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a ţinut să precizeze şi ce capitol de negociere ar trebui deschis, respectiv capitolul de negociere pe justiţie.

„Este extrem de dificil acest capitol şi ia foarte mult timp”, a spus Băsescu, adăugând că este important să fie închis, chiar dacă mai târziu sau cu observaţii, cum a avut România.

„Ca să înţelegeţi de ce spun justiţie, România a închis capitolul justiţie în anul 2004, a intat în 2007 în UE, cu observaţii şi nici acum nu a stins observaţiile, pentru că nu este suficient să ai legile şi instituţiile care să atingă standardele europene, ele trebuie să şi funcţioneze convingător şi să creeze sentimentul că antireforma este ireversibilă. România aici a avut probleme, cu fluctuaţii, ca urmare a unor decizii ale parlamentarilor”, a declarat şeful statului.

El a adăugat că România „nu a reuşit să convingă că sistemul de justiţie funcţionează la standarde înalte şi că procesul este ireversibil”.

„Problema este că Uniunea Europeană are întotdeauna o monedă cu două feţe, pe una din feţele monedei scrie Justiţie şi urmează puncte, puncte. Iar pe revers scrie nu intraţi în Schengen până nu rezolvaţi problema justiţiei. Aici e problema cu Uniunea asta”, a spus Băsescu.

UPDATE. Încă avem un nivel ridicat al birocraţiei

Băsescu a mai declarat, joi, la Ankara, că deşi România nu este o ţară ideală şi are încă probleme cu birocraţia, banii europeni sunt o resursă la dispoziţia tuturor oamenilor de afaceri străini cu firme deschise în România, informează Mediafax.

„România nu este o ţară ideală, cum dumneavoastră ştiţi şi trebuie să recunoaştem că încă avem un nivel ridicat de birocraţie. Încă sunteţi nevoiţi să staţi în faţa unui aviz pe care un funcţionar sau altul îl întârzie, dar vreau să vă asigur că statul român face eforturi pentru a scăpa de această birocraţie. Nu consideraţi că acest fenomen este unul care se va perpetua”, a spus Traian Băsescu, apreciind „eficienţa în creştere a strucuturilor care apără interesul public, a sistemului juduciar în România”.

Preşedintele Băsescu a ţinut să mai menţioneze că „banii europeni sunt o resursă care este la dispoziţia tuturor oamenilor de afaceri care au firme înfiinţate pe teritoriul României, şi care nu sunt bani puţini”.

„În afară de cei circa 20 de miliarde pe care îi mai putem cheltui din bugetul pe 2007-2013, alte 40 de miliarde au fost alocate pentru perioada 2014-2020. Deci, sunt 60 de miliarde de euro, cea mai mare parte a lor destinată investiţiilor. Este o sumă atractivă în orice ţară şi care poate stimula gândurile de investiţii ale oricărui om de afaceri”, a arătat şeful statului.

România, are nevoie acută de investiţii

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, joi, un mesaj către oamenii de afaceri turci, de a investi în România, pentru că are nevoie acută de investiţii pentru a reduce decalajul dintre ea şi ţările vechi membre ale Uniunii Europene, informează Mediafax.

„Mesajul este că sunteţi bineveniţi în România, că vă mulţumim pentru încrederea pe care aţi avut-o pentru a investi banii în România şi nu aţi investit puţini. În 2011, vorbeam de obiectivul ca cifrele de afaceri să atingă 10 miliarde. Între timp a avut loc o creştere de 1,2 miliarde de dolari, iar în doi-trei ani, va atinge această ţintă de 10 miliarde de dolari”, a spus şeful statului, la Forumul economic româno-turc pentru investiţii şi comerţ, desfăşurat la Ankara.

El i-a îndemnat pe oamenii de afaceri turci să creadă în România: „Credeţi în România. Puteţi să credeţi în România, pentru că are o nevoie acută de investiţii, pentru a reduce decalajul dintre ea şi vechile state membre UE. În România se poate investi, având o viziune pe termen lung”.

Şeful statului a arătat că România a trecut prin criza eocnomică din 2009-2010 şi şi-a revenit mult mai repede ca alte ţări din UE cu pretenţii, pentru că a avut la momentul potrivit un guvern hotărât.

„Suntem în cel de-al treilea an cu creştere economică, deja începem să avem pretenţii pentru o creştere economică între 3 şi 4%. Nu ne-a fost uşor, dar rezultatul măsurilor luate în 2010 a fost cel pe care îl vedem azi: o ţară echilibrată macroeconomic, cu datorii scăzute şi o ţară cu un deficit bugetar de 2,5%, mic faţă de ce se întâmplă în Uniunea Europeană”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Citeşte şi: Băsescu, vizită de stat în Turcia: România are un interes deosebit ca Turcia să devină membru al UE

Şeful statului a mai menţionat că investiţiile sunt necesare economiei româneşti, de aceea şi guvernele au luat măsuri de stimulare a investitorilor străini şi a dat ca exemplu ajutorul de stat, prin care guvernul doreşte să susţină o parte din investiţii, iar a doua, măsura prin care o parte din fondul de salarii este susţinut de guvern, dacă se creează locuri de muncă noi.

Traian Băsescu a enumerat şi domeniile prioritare: infrastructură, energie, industria alimentară.

„Suntem extrem de interesaţi în investiţiile private în domeniul sănătăţii”, a mai arătat preşedintele Băsescu.

Despre investiţiile în turism, Traian Băsescu a spus că nu este cel mai bun semnal să spui investitorilor turci să investească în turism, când în Turcia este un boom în acest sector.

„Vă spun să faceţi ceva ce nu puteţi face în Turcia: investiţi în turismul balnear”, a declarat Traian Băsescu, adăugând că „în România sănătatea izvorăşte din pământ”.

Băsescu a făcut referire la apele minerale, apele cu calităţi terapeutice extraordinare, dar şi la capacitatea României pentru tratarea oamenilor de vârsta a treia, în geriatrie, cu nu mai puţin celebra reţetă a regretatei profesoare Ana Aslan.

„Avem în România un potenţial extraordinar pentru turismul de sănătate, vă invit să investiţi, pentru că înseamnă a investi cu profit!”, a mai declarat Traian Băsescu.

Cele mai citite

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă