25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăsescu cere din nou reducerea cheltuielilor bugetare

Băsescu cere din nou reducerea cheltuielilor bugetare

România trebuie să-şi continue planurile de ajustare a cheltuielilor bugetare, a spus prşedintele Traian Băsescu în cadrul unei întâlniri cu diplomaţii români. Guvernul  trebuie să readucă cheltuielile de consum la nivelul resurselor pe care le generează România, a subliniat el. Preşedintele a adăugat că România va mai împrumuta bani de pe pieţele externe, dar a spus că aceştia nu trebuie cheltuiţi doar pe pensii şi salarii, ci şi pe investiţii. În prezent „nu există bani pentru programe speciale de relansare a economiei, pentru că tot ce imrpumutăm se duce în consum,” a precizat Băsescu.

Preşedintele s-a declarat optimist în privinţa evoluţiei economice a ţăriii, având în vedere că exporturile, agricultura şi producţia industrială sunt pe creştere. Construcţiile, în schimb, înregistrează în continuare o scădere puternică. „E clar că vom intra pe creştere economică începând de anul viitor, dar e de văzut dacă majorarea TVA va avea impact negativ asupra tendinţei crescătoare din trimestrele 1 şi 2,” a spus el.

Băsescu le-a reproşat ambasadorilor că nu au reuşit să aducă o agenţie a UE la Bucureşti

Preşedintele le-a reproşat ambasadorilor că România a ratat „şansa” de a aduce Agenţia de Reglementare în Energie la Bucureşti şi i-a atenţionat că anul viitor va fi înfiinţată o nouă agenţie la nivel european.

„Practic noi am declanşat procesul de a ne strânge aliaţii pentru un vot în favoarea României când deja celelalte două state cu care ne-am trezit într-un târziu să concurăm, îşi asiguraseră susţinerea pentru că România nu făcuse nicio ofertă încă sau nu solicitase niciun fel de sprijin şi diplomaţii de pe Europa ştiu foarte bine acest lucru, ca şi cei din Centrală”, a  precizat preşedintele.

Şeful statului le-a cerut diplomaţilor să nu mai fie ratată următoarea oportunitate de a aduce o agenţie europeană în România.

„Este un obiectiv major. Din câte ştiu, anul viitor trebuie să apară încă o nouă agenţie şi vreau să fim pregătiţi ca România să facă oferta corespunzătoare pentru ca o agenţie europeană să aibă sediul în România”, a subliniat Băsescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă