10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanii comunitari vor ajunge la fermieri in septembrie

Banii comunitari vor ajunge la fermieri in septembrie

Fondurile UE destinate dezvoltarii rurale a Romaniei vor ajunge la producatori si fermieri cel mai devreme in luna septembrie-octombrie a acestui an, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Dan Motreanu. Fondurile sunt de circa opt miliarde euro in perioada 2007-2013 si vor putea fi accesate printr-un mecanism similar desfasurarii programului SAPARD, respectiv prin depunerea unor proiecte in cadrul domeniilor denumite masuri.
Acestea sunt cuprinse in Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene pentru aprobare in martie-aprilie 2007. El a estimat ca planul ar putea fi aprobat de Executivul european in circa trei luni de la transmitere.
Producatorii vor putea insa sa depuna proiecte inca de la sfarsitul lunii martie – inceputul lunii aprilie, dupa ce planul a fost trimis la CE.
"Nu vom pierde bani europeni. Important este ca sumele destinate fiecarui an sa fie angajate in anul respectiv, platile putand fi efectuate in urmatorii doi ani", a spus Motreanu.
El a afirmat ca, pentru inceput, producatorii vor putea depune proiecte de cofinantare a investitiilor in ferme si pentru dezvoltarea unor activitati economice nonagricole in mediul rural.
"Una din prioritatile noastre este sa scoatem din agricultura fermierii care nu desfasoara profitabil in mediul rural o astfel de activitate. Dorim investitii in intreprinderi mici si mijlocii in mediul rural, de exemplu", a adaugat ministrul Agriculturii.
El a precizat ca UE va cofinanta proiecte ale producatorilor romani numai dupa ce PNDR va fi aprobat, iar fondurile care vor fi alocate pentru proiectele depuse inainte de aprobarea planului vor proveni de la Ministerul Agriculturii, urmand ca sumele sa fie apoi acoperite din bani de la UE.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă