5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăncile româneşti stimulează economisirea în euro

Băncile româneşti stimulează economisirea în euro

În timp ce economiile în lei sunt remunerate cu dobânzi sub inflaţie, randamentele la depozitele în euro sunt printre cele mai mari din Europa.

Băncile din România continuă să dea semne că au  o nevoie acută de lichidităţi în monedă europeană. Dobânzile pe care le practică la depozitele şi conturile de economii constituite în euro arată acest lucru. De altfel, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, sesiza această stare de fapt cu ocazia prezentării celui mai recent raport asupra inflaţiei. „Ceea ce ne surprinde foarte tare este legat de depozitele în valută. Observăm că există rate de dobândă excesive faţă de ce este pe plan internaţional. Şi la facilităţi overnight dobânzile sunt de 2-3%. Sunt bănci care oferă 4-5% la depozitele în euro. Cred că sunt extrem de generoşi.

Se bat pentru clienţi, probabil că asta este o explicaţie. Şi, probabil, faptul că încă au fost debitori care au acceptat credite cu dobânzi ridicate le-a facilitat acest lucru”, spune Isărescu. Oficialul BNR a ridicat un semn de întrebare în privinţa modalităţilor în care băncile vor reuşi să-şi suplimenteze veniturile în aşa fel încât să acopere plăţile cu dobânzile către clienţi.  „De un an, la toate întâlnirile cu acţionarii băncilor, în special cu cei străini, i-am întrebat de unde cred dânşii că băncile la care sunt acţionari vor putea să scoată venituri suficiente sau dobânzi suficient de înalte pentru a acoperi o asemenea generozitate în ceea ce priveşte depozitele bancare în valută. Care nu sunt deloc în concordanţă cu ceea ce există pe plan internaţional, unde abia dacă obţii 1% la orice depozit în valută. La noi sunt relativ ridicate”, a mai spus guvernatorul.

Economiile în lei aduc pierderi reale

Dacă în privinţa randamentelor la depozite în euro România se plasează printre primele locuri la nivel european, potrivit unei analize a RL, în ceea ce priveşte economiile în lei vorbim mai degrabă de pierderi reale. Cea mai mare dobândă oferită pe piaţă în acest moment este de 7,6%, adică sub inflaţia prognozată de BNR pentru anul 2010 (8,2%). În condiţiile în care indicele preţurilor de consum va reveni pe o traiectorie descendentă abia la finele primului trimestru al anului viitor, un depozit pe trei luni constituit în acest moment va aduce randamente sub nivelul inflaţiei, deci pierderi reale. Faţă de jumătatea anului 2010, dobânzile la depozitele constituite în monedă europeană au crescut cu până la 1 punct procentual, ceea ce reprezintă destul de mult în condiţiile în care dobânda medie EURIBOR este de sub 1%.  Pe medie, dobânzile la depozitele cu maturităţi mai mici de un an au crescut cu 0,6% în perioada iunie-noiembrie 2010.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă