17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile ies din asigurari

Bancile ies din asigurari

Fiecare cu meseria lui. Meseria de asigurator nu este aceeasi cu cea de bancher." Patrick Gelin

Brd, bcr, cec si banca Transilvania au renuntat la afacerea de asigurari vanzand pentru 350 milioane de euro compania Asiban, pe care o controlau in cote egale, catre francezii de la Groupama, care astfel vor deveni al treilea mare asigurator din Romania. Contractul de vanzare a fost semnat ieri, 9 aprilie, de catre cele cinci companii implicate in tranzactie, iar, dupa ce arbitrul pietei de asigurari va aproba aceasta preluare, fiecare dintre cei patru actionari va primi cate 87,5 milioane de euro.
Pentru Banca Transilvania si BCR aceasta este a doua iesire si practic lichidarea afacerii de asigurari. In luna octombrie 2007 Groupama a platit Bancii Transilvania 90 milioane de euro pentru 90% din BT Asigurari, ceea ce a contribuit substantial la profitul net record afisat de Banca Transilvania. De asemenea, o data cu decizia Erste Bank de a renunta la afacerea in asigurari in favoarea Vienna Insurance Group (VIG), pentru suma de 1,445 miliarde euro, banca romaneasca pe care o controleaza, BCR, abandoneaza complet afacerile in asigurari. Pentru celelate doua banci, BRD si CEC, aceasta este singura si ultima iesire de pe piata asigurarilor.

Scump, dar ne asteptam sa merite
Cele patru banci intentioneaza sa dirijeze banii pe care ii vor primi de la Groupama pentru dezvoltarea activitatilor lor principale. Potrivit datelor preliminare, Asiban a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 185,8 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul anterior. Astfel, Groupama a platit 1,9 euro pentru fiecare euro atras de Asiban, un pret pe care Groupama il considera "prea mare". Pentru preluarea BT Asigurari, Groupama a platit un pret de 1,2 euro pentru fiecare euro atras de firma romaneasca. "Recunoastem ca pretul platit pentru Asiban este destul de ridicat, dar acesta exprima viziunea pe care noi o avem despre potentialul de crestere a pietei de asigurari in Romania. Nu exista o alta tara in Europa care sa aiba un potential de crestere atat de mare. Romania are o intarziere destul de mare fata de tarile din Uniunea Europeana, aici asigurarile reprezentand doar 1,77% din produsul intern brut (PIB), in vreme ce media pe Europa este de 6,4%. De asemenea, in Romania asigurarile de viata reprezinta doar o cincime din totalul asigurarilor, pe cand in Europa asigurarile de viata au o pondere de 60% din totalul asigurarilor, si chiar pe acest segment intentionam sa ne dezvoltam, cu precadere, tinand cont de potentialul sau", a declarat Jean-Francois Lemoux, director general al Groupama International.

"Motivul pentru care am renuntat la asigurari este ca strategia noastra prevede concentrarea pe activitatea principala, pe care o controlam mai usor", a declarat Manfred Wimmer, director general executiv al BCR.
"Fiecare cu meseria lui. Meseria de asigurator nu este aceeasi cu cea de bancher. De ceva timp BRD s-a gandit sa gaseasca un actionar bun. Piata asigurarilor se dezvolta si era greu sa aducem expertiza necesara pe domeniul asigurarilor. Plus ca eram patru actionari si era putin probabil ca ne-am fi inteles asupra dezvoltarii Asiban", a explicat Patrick Gelin, presedinte BRD Groupe Societe Generale.
"Intr-o prima faza a negocierilor am stat deoparte. Noi intentionam crearea unei banci de locuinte si chiar preluarea Asiban. Am renuntat la ambele proiecte, neavand nici expertiza si nici resursele pentru Asiban, pentru care am fi platit un pret similar cu cel de acum", a spus Radu Gratian Ghetea.

Groupama nu e interesata de Unita
"Pentru Unita nu vom candida, am facut achizitiile pe care voiam sa le facem pe piata romaneasca, circa 500 milioane de euro. Pe viitor vom lucra sub marca Groupama, care ar putea aparea pe sigla BT Asigurari si Asiban din 2009 sau putin mai tarziu. Nu am luat vreo decizie asupra fuziunii celor doua companii sub umbrela Groupama.
Pentru un timp – si speram ca pe termen lung – vom continua colaborarea cu BRD si CEC pentru Asiban si cu Banca Transilvania pentru BT Asigurari", a conchis Jean-Francois Lemoux.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Prognoza de creștere economică pentru 2024, revizuită la 2,8%; inflația estimată la 4,5% și deficitul comercial în creștere

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit prognoza de creștere economică pentru anul 2024, reducând estimarea de la 3,4% la 2,8%. Conform...

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...
Ultima oră
Pe aceeași temă