Compania S&P a retrogradat mai multe bănci elene la al doilea cel mai slab calificativ din grilă adică “foarte speculativ”. Patru dintre grupurile vizate sunt prezente şi în România(NBG prin Banca Românească, EFG prin Bancpost, Alpha Bank şi Piraeus sub brand propriu). Ca efect imediat, băncile se vor împrumuta mai scump de pe pieţele internaţionale însă pe termen mediu se poate ajunge chiar la sistarea finanţărilor venite dinspre BCE. Valoarea activelor celor patru bănci reprezintă până la 12% din totalul sistemului bancar românesc adică peste 10 miliarde de euro
Hârtii fără valoare
Oricât de sigure ar fi credite acordate de cele patru bănci clienţilor privaţi expunerea majoră pe titlurile de stat ale Greciei le pun serios în pericol. De altfel, obligaţiunile statului elen riscă să ajungă simple hârtii fără valoare. Expunerea pe obligaţiunile de stat reprezinta, la sfârşitul anului 2010, 200% din capitalurile de bază ale NBG şi Piraeus, 170% din cele ale EFG şi 80% din cele ale Alpha Bank.
În condiţiile în care datoria suverană a Greciei va ajunge să fie trecută la catergoria D (default), BCE nu va mai putea accepta drept colateral obligaţiunile greceşti pentru finanţarea pe termen scurt a sistemului bancar grecesc. Asta ar lăsa băncile dependente de depozitele populaţiei şi firmelor, situaţie puţin probabilă, dat fiind faptul că banii au îneput să iasă din ţară.
România în pericol
Potrivit unui raport al băncii japoneze Nomura, analizat şi redat parţial pe un blog Financial Times şi citat de Mediafax, criza din Grecia va afecta cu siguranţă România şi Bulgaria, iar consecinţele au început deja să se facă simţite, primul efect fiind reducerea creditării de către subsidiarele băncilor elene. Subsidiarele din România finanţează de ceva vreme băncile-mamă din Grecia, situaţie inversă celei stabilite prin acordul de la Viena încheiat în 2009, prin care băncile-mamă se angajau să îşi menţină expunerea pe România, arată Nomura. Cei de la Nomura prezintă şi câteva secnarii pentru viitorul subsidiarelor din România. Cel mai pesimist prevede intrarea în default a băncilor elene, care ar retrage sprijinul şi capitalul de la subsidiarele locale şi ar declanşa o lichidare de urgenţă a activelor din Europa de Est. Chiar şi în cazul naţionalizării băncilor elene pentru evitarea falimentului, guvernul de la Atena nu va fi interesat să sprijine subsidiarele din România şi Bulgaria.