Banca Mondială a îmbunătăţit uşor estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an, la 1,6%. Tot aceasta a modificat în scădere prognoza pentru anul următor, la 3,7%, potrivit raportului Perspective Economice Globale, transmite Mediafax.
Instituţia financiară internaţională anticipa în aprilie o creştere a economiei României cu 1,5% în 2011 şi cu 4,4% în 2012.
Pentru 2013, Banca Mondială anticipează un avans al PIB de 4% în România. Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere economică de 1,5% pentru România în acest an, la fel ca Guvernul, şi de 3,75-4% pentru 2012.
Totodată, Banca Mondială estimează o majorare a deficitului de cont curent al României de la 5,1% în acest an la 5,4% în 2011 şi 5,7% în 2013.
În Europa Centrală şi de Est, creşterea economică se va situa la 4,5% în acest an, dar va încetini uşor la 4,2% anul următor. În 2013, economia statelor din regiune va înregistra un avans de 4,3%. Europa Centrală şi de Est include Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Lituania, Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia.
Regiunea va avea o evoluţie mai accelerată decât zona euro, unde PIB va avansa cu 1,7% în acest an, 1,8% anul următor şi 1,9% în 2013.
Pentru economia globală, Banca Mondială estimează creştere de 3,2% anul acesta şi de 3,6% atât în 2012 cât şi în 2013.
Creşterea statelor membre ale Uniunii Europene dar cu economii încă în dezvoltare (Bulgaria, România şi Lituania) se va accelera în următorii ani, estimează Banca Mondială, susţinută de natura destul de diversificată a economiilor acestor ţări, programele de sprijin din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, dar şi a recuperării din zona euro.
Chiar dacă aceste ţări nu au fost, încă, afectate de temerile referitoare la sustenbilitatea fiscală din ţările europene bogate, un impact negativ prin intermediul sectorului financiar rămâne o posibilitate. Această situaţie amplifică importanţa redobândirii unui spaţiu de manevră fiscală adecvat în finanţele publice.
Faza iniţială a recuperării economice din Europa şi Asia Centrală a reflectat performanţele bune ale regiunii în privinţa exporturilor, livrările de mărfuri, în termeni reali, înregistrând un avans anualizat de 25% în ultimele trei luni ale anului trecut. Lituania şi România, exportatori de bunuri prelucrate către Uniunea Europeană, au avut printre cele mai mari creşteri din regiune (de peste 40% în ultimul trimestru al anului trecut), notează Banca Mondială.
Intrările de capital privat din Europa şi Asia Centrală, solide în trimestrele al doilea şi al treilea din 2010, s-au temperat în ultimele trei luni ale anului trecut şi în prima parte din 2011. Ucraina a consemnat cea mai mare creştere a investiţiilor străine directe, reflectând recapitalizarea băncilor, în timp ce Kazahstanul şi România au avut cele mai mari scăderi. Îmbunătăţiri semnificative nu vor fi, probabil, înregistrate până la „maturizarea” recuperării în regiune şi îmbunătăţirea substanţială a climatului investiţional.
În acest raport, Banca Mondială a inclus statele cu venituri scăzute şi medii din Uniunea Europeană, respectiv România, Bulgaria şi Lituania, în rândul a 22 de ţări cu venituri scăzute şi medii care formează regiunea Europa şi Asia Centrală, nefiind cuprinse state europene din categoria veniturilor ridicate, precum Croaţia, Cehia şi Ungaria.
Pentru Europa şi Asia Centrală, instituţia internaţională anticipează o creştere de 4,7% anul acesta şi 4,4% în 2012.
Dintre statele incluse în această regiune, Bulgaria va avea în acest an un avans al PIB de 2,9%, urmat de o creştere de 3,4% în 2012, în timp ce în Lituania avansul economic va urca uşor, de la 3,8% în acest an la 3,9% anul următor.
Pentru Republica Moldova, Banca Mondială estimează creştere de 4,2% în 2011 şi 4,5% în 2012, în timp ce Ucraina va înregistra o majorare a PIB de 4%, respectiv 4,5%. În Serbia, creşterea economică se va accelera de la 3% în acest an la 5% în anul următor.