17.6 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca centrală menţine dobânda cheie la 6,25%

Banca centrală menţine dobânda cheie la 6,25%

Consiliul de administraţie al BNR a decis, miercuri, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei şi valute, scrie NewsIn.

De la începutul acestui an, Banca Naţională a României a redus deja de trei ori dobânda de politică monetară cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu încă un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cât este în prezent.

Decizia BNR a fost anticipată de toţi membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) care au participat la sondajul publicat marţi de asociaţie.

Nivelul actual al dobânzii cheie, folosită de BNR la operaţiunile repo şi reverse repo, de reglare a lichidităţii din piaţă, reprezintă un minim de la adoptarea actualului model de politică monetară, la începutul anilor 2000, pliat pe cel al Băncii Centrale Europene (BCE), în condiţiile în care România şi-a propus să adopte la un moment dat moneda euro.

În urma deciziei, se menţin automat şi dobânzile la facilitatea de credit (credit lombard), la 10,25% pe an, şi la facilitatea de depozit, la 2,25%, acestea fiind fixate într-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale faţă de dobânda de politică monetară.

Banca centrală a menţinut şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei şi de 25% pentru cele în valută ale băncilor.

Ultima scădere a rezervelor minime obligatorii a avut loc într-o şedinţă “surpriză” din luna noiembrie 2009, când CA al BNR a hotărât reducerea RMO pentru pasivele în valută ale băncilor de la 30% la 25%, păstrând nivelul rezervelor în lei la 15%, pentru pasivele cu scadenţă reziduală mai mică de doi ani.

În comunicatul de miercuri, BNR a mai menţionat că va practica gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

BNR a schimbat prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2010 de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a creşterii TVA de la începutul lunii iulie. În 2009, BNR a ratat pentru a treia oară la rând ţinta de inflaţie.

Cele mai citite

După atacul Iranului asupra Israelului, “România este alături de Israel”, anunță Nicolae Ciucă

"România este alături de Israel și poporul israelian", anunță președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, în urma atacului Iranului asupra Israelului. "România este alături de Israel...

Sondajele online au devenit un instrument prin care politicienii influențează opinia publică, avertizează rectorul SNSPA

Sondajele online au devenit un instrument prin care comunicatorii și politicienii vor să influențeze opinia publică, avertizează profesorul universitar Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale...

Bitcoin a scăzut cu 7,9%

Bitcoin a scăzut sâmbătă cu 7,9%, până la 61.842 dolari la ora 21:00 GMT, cu 5.308 dolari mai puțin față de închiderea precedentă, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă