7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAutoritatile spera ca transa a treia de la FMI sa vina in...

Autoritatile spera ca transa a treia de la FMI sa vina in ianuarie

» Bugetul pe 2010 trebuie supus dezbaterii Parlamentului de catre noul Guvern, iar a treia transa a imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI) ar putea veni in ianuarie anul viitor, potrivit declaratiilor ministrului interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea.

Ministrul finantelor a participat luni la o prima intrunire cu echipa de tehnicieni FMI pe tema adoptarii bugetului pentru 2010. Expertii FMI, dar si din partea Comisiei Europene vor sta in Romania pana pe 16 decembrie, urmand sa pregateasca si misiunea de evaluare a acordului stand-by din ianuarie. Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a declarat, dupa intalnirea de ieri, ca Romania inca are sanse sa primeasca a treia transa de la FMI in prima luna a anului 2010.
"Nu ma indoiesc ca vom indeplini aceste conditionalitati. In primul rand, discutam cu expertii tehnici ai FMI si cei ai Comisiei Europene, avem consultari pe marginea bugetului pe anul 2010. Speram sa cadem de comun acord asupra unor cifre mari, respectiv asupra proiectiei veniturilor si cheltuielilor in vederea indeplinirii angajamentelor pe care le avem", a afirmat Pogea. Autoritatile de la Bucuresti au indeplinit, dupa primele noua luni, majoritatea obligatiilor din acordul convenit cu FMI, mai putin tintele privind arieratele si cheltuielile bugetare.

"Discutam cu expertii tehnici ai FMI si din partea Comisiei Europene. Avem consultari pe marginea bugetului pe 2010. Vrem sa cadem de acord asupra cifrelor mari, respectiv asupra veniturilor si cheltuielilor. Din punct de vedere al cadrului macroeconomic, nu sunt schimbari fundamentale. Mergem pe o crestere economica de 0,5% si un deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru 2010", a spus Pogea la finalul intalnirii cu expertii FMI.
FMI a acordat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern.

De asemenea, Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de un miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei politice de la Bucuresti. Premierul Emil Boc a declarat ca sunt sanse ca Romania sa primeasca cea de-a treia transa de la FMI in ianuarie, ori chiar transele trei si patru, si a dat asigurari ca banii necesari pentru plata pensiilor si salariilor sunt asigurati in luna decembrie.
Reprezentantii mediului de afaceri considera insa ca sansele sunt minime de a primi transa de imprumut in ianuarie. "Romania si-a indeplinit o buna parte din obligatiile din acordul cu FMI: deficitul bugetar este deocamdata in limitele cerute, inflatia se inscrie in limite, insa nu au fost respectate cerintele privind cheltuielile de personal si nici tintele privind arieratele. Cel mai probabil, banii de la FMI vor veni undeva in perioada martie-aprilie", a precizat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Cele mai citite

ASF adoptă noi măsuri pentru piețele financiare nebancare

Deciziile luate sunt structurate pe două direcții principale: reglementare și autorizare Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de măsuri care vizează...

Ungaria anunță creșterea salariului minim cu 40% până în 2027

Guvernul Ungariei a aprobat o creștere semnificativă a salariului minim cu 40% în următorii trei ani, într-o încercare de a impulsiona economia afectată de...

Rezultatul surpriză al alegerilor prezidențiale din România generează incertitudine pe piețele financiare

Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Călin Georgescu, un candidat independent cu discurs pro-Rusia, anti-NATO și anti-UE, care nu figura în primele...
Ultima oră
Pe aceeași temă