» Romania a primit 560 milioane de euro, prima transa de fonduri UE pentru dezvoltare rurala.
» Autoritatile au selectat aproape 700 de proiecte eligibile aferente sesiunilor din martie si aprilie.
Pentru finantarea proiectelor contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Romania a primit deja prima transa de fonduri UE pentru dezvoltare rurala, in valoare de circa 560 milioane de euro. Suma reprezinta un avans de 7% din totalul alocat pana in 2013 pentru finantarea proiectelor.
Banii vor fi utilizati pentru activitati specifice, precum realizarea de plati in cadrul proiectelor selectate la finantare, acordarea subventiilor pentru zonele montane defavorizate, masura de asistenta tehnica etc.
Marian Dobrila, director executiv al Asociatiei Consultantilor Romani in Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), apreciaza ca astfel, datorita numarului mare de proiecte depuse conform cerintelor de eligibilitate, "gradul de absorbtie a fondurilor europene pe PNDR este de asteptat sa fie de 100%" .
Programul National de Dezvoltare Rurala a fost avizat de Comisia Europeana in luna februarie a acestui an, iar investitorii au putut depune proiecte incepand din luna martie. Totusi, contractele de finantare pot fi semnate numai dupa aprobarea oficiala a programului, care a venit pe 16 iulie, dupa realizarea
unei proceduri parlamentare pentru redistribuirea bugetului alocat Romaniei in 2007 catre ceilalti ani de desfasurare a programului. Sumele aferente anului 2007 nu au putut fi cheltuite intrucat programul a fost aprobat in 2008. "Abia in februarie 2008 au fost emise primele ghiduri pentru finantare si tot in acea perioada au fost si primele cereri de proiecte emise de autoritati", a declarat Dobrila.
In prezent este in derulare a sasea sesiune de depunere
a proiectelor prin PNDR,
in perioada 4-29 august, pentru masurile privind procesarea produselor agricole. Sesiunile au loc lunar, iar pana acum autoritatile au finalizat selectia proiectelor eligibile aferente sesiunilor din martie si aprilie, in total fiind alese aproape 700 de proiecte.
In sesiunile din martie si aprilie ale programului, investitorii au avut la dispozitie
trei masuri, respectiv modernizarea exploatatiilor, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si renovarea si dezvoltarea satelor.
Satele romanesti pot primi 8 miliarde de euro din banii europeni
Pentru proiectele contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala, Romania poate accesa fonduri europene de circa 8 miliarde euro pana in 2013. Acestor fonduri li se adauga si sume alocate de la bugetul de stat. Per ansamblu, fondurile europene alocate Romaniei in intervalul 2007-2013 sunt calculate la 32 miliarde euro, dintre care circa 8 miliarde euro pentru agricultura si dezvoltare durabila si 21 miliarde euro fonduri structurale. Accentul e pus pe dezvoltarea rurala si regionala, prin investitii in infrastructura (canalizarea, drumurile si alimentarea cu apa si gaze). Analistii estimeaza ca o absorbtie buna a acestor fonduri ar putea genera o crestere economica aditionala de 15-20% in perioada 2007-2013.
560.000.000 de euro reprezinta prima transa de fonduri UE din acest an, primita de Romania pentru dezvoltare rurala.