11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsociere pentru extragerea metanului din minele de huila

Asociere pentru extragerea metanului din minele de huila

Cinci companii nationale si internationale vor sa se asocieze cu CNH Petrosani, in vederea extragerii metanului din subteran, o activitate extrem de profitabila. Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani asteapta avizul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a incepe exploatarea gazului, iar conducerea institutiei apreciaza ca premisele le sunt favorabile.
CNH mai detine in concesiune doar 30% din suprafata totala a perimetrelor miniere din Valea Jiului, restul aflandu-se sub licenta unei societati cu capital american, “Panonian Energy”, care a “vazut” mai repede afacerea cu metan decat partea romana.

CNH, pe urmele unei firme americane

Compania Nationala a Huilei si-a manifestat interesul de a valorifica metanul existent intre straturile de carbune relativ tarziu, dupa ce majoritatea perimetrelor fusesera concesionate de societatea cu capital american “Panonian Energy”. Firma in cauza a aparut pe piata Vaii Jiului cu intentia de a extrage metanul in anul 1998, cand au demarat negocierile pentru concesionarea unor perimetre miniere.
In Valea Jiului, firma reprezentata de Radu Sorin si-a facut simtita prezenta in zona Iscroni-Aninoasa, unde se afla stratul 13 al Exploatarii Miniere Aninoasa, pentru care a fost obtinut si primul acord al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Americanii au fost interesati de gazele acumulate intre straturile de carbune din subteran si pentru aceasta, in ianuarie 1999, firma americana a incheiat un acord cu CNH, prin care aceasta din urma si-a dat acceptul pentru concesiune, iar 6 luni mai tarziu “Panonian Energy” a obtinut de la ANRM si permisul de prospectiune.
In plus, in octombrie 2002, Guvernul Romaniei a adoptat o hotarare prin care perimetrul minier de la Aninoasa a fost concesionat firmei americane pe o perioada de 30 de ani. In paralel, reprezentantii “Panonian Energy” au concesionat mai multe zacaminte, majoritatea care nu mai sunt folosite de CNH.

Profitul, pe masura investitiei

Activitatea de exploatare a metanului din subteran este de viitor, iar castigurile sunt certe si deloc de neglijat. Inainte de a vorbi de profit, trebuie facute insa investitii. Exista tehnici speciale de captare, iar o singura instalatie costa circa 10 milioane de dolari, bani de care CNH nu dispune cel putin acum. Chiar si licenta de exploatare a stratului de carbune are costuri mari pentru situatia financiara a companiei din Petrosani, astfel ca renuntarea la o parte a perimetrului nu a adus regrete in curtea CNH. Directorul general al companiei, Daniel Surulescu, a declarat ca taxa de exploatare a zacamantului este de 25 de milioane de lei vechi/kilometru patrat si se achita pentru un perimetru de 49 kilometri patrati, iar inainte ca “Panonian” sa intre pe piata se platea licenta pentru o suprafata de 160 kilometri patrati. La aceasta taxa se mai adauga redeventa miniera de 2% din valoarea productiei marfa. Datele tehnice releva ca investitiile in domeniul exploatarii metanului se recupereaza in circa 20 de ani, iar in 10 ani apare profitul, acesta fiind motivul pentru care firma americana a concesionat perimetrele pentru o perioada de 30 de ani.
Acum si CNH urmareste acelasi lucru, iar banii necesari ar putea veni de la unele firme private si agentii nationale din tara, dar si din Germania si Olanda, care doresc sa se asocieze. “La nivelul Companiei Nationale a Huilei exista cinci propuneri de la firme private si agentii nationale, interesate de o posibila asociere. In cadrul Consiliului de Administratie s-a prezentat aceasta oportunitate. A fost doar o prezentare, pentru ca doar AGA poate sa ia o decizie”, a declarat directorul general al CNH. Dupa obtinerea avizului de exploatare a metanului, de la ANRM, CNH Petrosani ar putea organiza o selectie de oferte in vederea realizarii asocierii propriu-zise, iar din datele de pana acum reiese faptul ca aceste conditii sunt avantajoase pentru companie.

Cele mai citite

Ai nevoie de un credit avantajos? Află de ce să apelezi la un broker de credite

Când veniturile nu îți permit achiziția unor bunuri de valoare sau dezvoltarea unui business, creditele sunt cea mai bună opțiune. Dar cum faci să...

Dialoguri academice despre Europa: Cum poate UE să-și păstreze identitatea

Academia Română va fi un spațiu pentru reflecție: „Penser l’Europe” adună elitele lumii pentru dezbateri cruciale Fundația Națională pentru Știință și Artă, sub egida Academiei...

Samuel Eto’o, suspendat de FIFA pentru comportament nepotrivit!

Fostul fotbalist de renume și actual președinte al Federației de Fotbal din Camerun, Samuel Eto'o, a fost suspendat timp de șase luni de FIFA...
Ultima oră
Pe aceeași temă