18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsiguratorii stau bine, spune CSA

Asiguratorii stau bine, spune CSA

Comisia exclude varianta unor falimente în România în condiţiile în care companiile de specialitate dispun de lichidităţi suficiente.

 

Apariţia unor falimente pe piaţa asigurărilor din România este puţin probabilă, reiese din datele publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Potrivit instituţiei de reglementare, companiile de asigurări care activează pe piaţa locală dispun de suficiente lichidităţi pentru a acoperi o eventuală explozie a pierderilor. „Dacă ne referim exclusiv la activitatea de asigurări obligatorii RCA, rezervele de daune avizate, dar şi cele de daune neavizate înregistrează creşteri de peste 20%, fapt observat de altfel şi în anii anteriori”, precizează oficialii instituţiei. În pofida scăderii primelor brute subscrise, evoluţie caracteristică acestei perioade de criză economică, asigurătorii au reuşit să menţină rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009 şi dispun de lichidităţi pentru a-şi onora obligaţiile asumate faţă de asiguraţi.

Iau pulsul pieţei

De altfel, CSA susţine că desfăşoară o activitate intensă de supraveghere a companiilor de asigurări prin mai multe metode. Astfel, CSA analizează periodic indicatorii specifici precum lichiditatea, constituirea rezervelor tehnice, suficienţa şi dispersia activelor admise să acopere rezervele tehnice şi solvabilitatea, pentru a detecta din timp eventualele probleme majore care ar putea afecta capacitatea financiară a societăţilor de asigurare autorizate, indiferent de cota de piaţă deţinută de acestea. Monitorizarea pe baza raportărilor este dublată de controale periodice şi inopinate pe care CSA le efectuează la sediile asigurătorilor, conform tematicii de control stabilite sau cu privire la aspecte punctuale.

Reasigurare obligatorie la poliţele de catastrofă

În ceea ce priveşte activitatea de subscriere a riscurilor de catastrofe naturale, aceasta poate fi practicată numai de către asigurătorii autorizaţi de CSA în acest sens, iar una dintre principalele condiţii pe care trebuie să le îndeplinească este aceea de a avea reasigurare. Conform raportărilor transmise de aceste societăţi, reţinerea proprie din valoarea totală a răspunderilor asumate prin contractele care acoperă şi riscuri de catastrofe este de numai 5%. „În concluzie, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor apreciază că piaţa de asigurări este stabilă financiar şi datele disponibile în prezent nu indică semne de îngrijorare cu privire la evoluţia acesteia”, arată un comunicat al CSA.

Risc zero pentru asiguraţi

Potrivit CSA, clienţii companiilor nu au de ce să îşi facă griji. „Asiguraţii RCA nu vor avea de suferit, întrucât CSA nu va ezita să ia măsuri în cazul în care societăţile întâmpină dificul¬tăţi în plata despăgubirilor. De asemenea, CSA are la dispoziţie suficiente pârghii de intervenţie pentru a preveni o eventuală deteriorare a stabilităţii financiare a pieţei, inclusiv aceea de a solicita majorări de capital. Dacă avem în vedere valoarea majorărilor de capital aprobate la societăţile de asigurare în 2010, de circa 80 milioane euro, în condiţii economice nefavorabile, apreciem că acţionarii acestora sunt dispuşi să îşi susţină în continuare investiţiile”, arată comunicatul CSA.

Ce este comisia de supraveghere?

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este singura autoritate împuternicită prin lege cu atribuţii de autorizare, supraveghere prudenţială şi control pentru activitatea de asigurare în România, precum şi cu atribuţii de emitere a normelor de aplicare a legii.Potrivit legii, scopul întregii activităţi a CSA este apărarea drepturilor asiguraţilor şi promovarea stabilităţii activităţii de asigurare în România. CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA – Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, EIOPC – Comitetul European pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale şi IAIS – Asociaţia Internaţională a Supraveghetorilor în Asigurări, reprezentând astfel România din perspectiva aportului tehnic de specialitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă