23 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsigurătorii se pregătesc să revină pe plus

Asigurătorii se pregătesc să revină pe plus

Poliţele auto continuă să do­mine piaţa, în timp ce asi­gurările de viaţă au înregistrat o creştere importantă în primele şase luni ale anului.

Piaţa asigurărilor a continuat să rămână pe minus în primul semestru al acestui an, însă, raportat la perioada similară a anului trecut, scăderea este de două ori mai mică. Cu prime totale subscrise de peste un miliard de euro, primele şase luni consemnează o scădere de 3,8%, comparativ cu 9,6% în perioada S1 2008-S1 2009, potrivit datelor Insurance Profile. Marele perdant al primului semestru pare să fie grupa asigurărilor generale, cu o scădere de 5,6%, în timp ce asigurările de viaţă continuă să înregistreze creşteri (4,3% în perioada analizată). Primele şase luni ale acestui an au adus schimbări şi în topul asigurătorilor. Pe primul loc s-a instalat Astra Asigurări, cu prime subscrise de peste 140 milioane de euro şi o creştere în euro de 44%, urmată de fostul lider, Allianz- Ţiriac.

Ce se întâmplă în 2011

Dacă anul 2010 va consemna în cel mai bun caz o stagnare, 2011 ar putea veni cu o creştere a pieţei asigurărilor, apreciază reprezentanţii companiei Eureko, potrivit cărora piaţa ar urma să crească cu 2% în 2012 şi cu 4% în 2013. „Nu aştept ca în 2010 să fie mai uşor decât în 2009, aşa cum preconizez că vom observa o revenire a economiei la sfârşitul anului, motiv pentru care asigurătorii vor trebui să se concentreze pe păstrarea clienţilor existenţi. Altfel spus, e nevoie de răbdare acum şi de investiţii, mai ales în domeniul educării consumatorilor şi al specializării oamenilor din companiile de asigurări”, apreciază Shaun Russell, directorul comercial al Eureko.

Companiile îşi diversifică portofoliile

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a anunţat ieri şi rezultatele preliminare după primele şapte luni ale anului. Scăderea per ansamblul pieţei este uşor mai accentuată decât în primul semestru, însă se pot observa schimbări în strategiile asigurătorilor. „După cum se cunoaşte, în totalul subscrierilor pieţei locale a asigurărilor, poliţele auto au o pondere semnificativă. În ciuda căderii vânzărilor auto în leasing, care aduceau grosul primelor, asigurătorii au reuşit să promoveze şi alte tipuri de poliţe, ale căror subscrieri au preluat, în mare parte, scăderile pe auto”, spune Angela Toncescu, preşedintele CSA. O altă zonă încă slab dezvoltată dar care ar putea aduce în viitor creşteri pentru asigurători o reprezintă asigurările de sănătate, cu un potenţial substanţial de creştere în contextul în care asistenţa medicală în România este din ce în ce mai precară. În acest sens, autorităţile ar putea da o mână de ajutor.

„Asigurătorul legal de sănătate trebuie să asigure serviciile sanitare de bază pentru populaţie, conform principiilor sale. În afară de aceasta, asigurătorul legal trebuie să accepte în mod obligatoriu şi serviciile spitalelor şi clinicilor private, în egală măsură cu serviciile spitalelor de stat sau finanţate din bani publici”, crede Angelo Haplea, managing partner al brokerului TPSH. Şi asigurările de viaţă, care au înregistrat o creştere în primele şase luni, ar putea fi ajutate de anumite decizii ale autorităţilor. Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurări, spune că dezvoltarea asigurărilor de viaţă şi a pensiilor private este o problemă de interes naţional şi anunţă că unul dintre obiectivele pieţei este elaborarea unui document care să cuprindă avantajele şi dezavantajele introducerii deductibilităţii în asigurările de viaţă. 

 

Topul asigurătorilor

Compania                   Prime Brute
                            Subscrise (mii. lei)

Astra                             581

Allianz-Ţiriac                  539

Omniasig                       484

Groupama                     394

Asirom                          283

ING Viaţă                       276

BCR Asig.                      259

Generali                        234

Uniqua                          216

Euroins                         176

Sursa: XPrimm

Cele mai citite

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă...

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă