21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsfaltarea este cea mai profitabilă afacere din România

Asfaltarea este cea mai profitabilă afacere din România

Constructori de drumuri au atins anul trecut şi marje ale profiturilor de peste 30%.

Cea mai profitabilă companie din zona construcţiilor de drumuri a fost în 2010 UMB Spedition din Bacău, deţinută de Dorinel Umbrărescu, care a înregistrat un rezultat net de 182,63 milioane lei (43,4 milioane euro) la o cifră de afaceri de 679 milioane lei.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, deşi Umbrărescu a înregistrat o scădere de 27% a cifrei de afaceri faţă de 2009, el a reuşit să îşi conserve în bună măsură profitul brut. Acesta s-a micşorat anul trecut faţă de anul precedent doar cu 22 milioane lei. Principalele două firme ale asfaltatorului băcăuan, Spedition UMB şi Tehnostrade, au înregistrat anul trecut afaceri de 261 milioane euro, această cifră plasându-l pe Umbrărescu în fruntea clasamentului asfaltatorilor români. După sosirea ministrului Anca Boagiu la cârma Ministerului Transporturilor, în septembrie 2009, Spedition UMB şi-a adjudecat o treime din contractele importante semnate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pentru reabilitare de drumuri naţionale.

2011/08/29//195714-tabel.jpg

Firmă a angajaţilor, fruntaşă pe piaţă

Hidroconstrucţia este firma care a înregistrat anul trecut cea mai mare cifră de afaceri, după ce în 2009 se situa pe locul 2 în clasament. Potrivit Ministerului Finanţelor, aceasta a avut anul trecut afaceri de 232 milioane euro. La înfiinţarea sa, în 1961, compania se numea Întreprinderea de Construcţii Hidroenergetice. Acum este deţinută de management şi de asociaţia salariaţilor.

Patronul Golden Blitz, în topul profitabilităţii

Dan Beşciu, acţionarul restaurantului Golden Blitz, dar şi al firmei de construcţii Euroconstruct Trading 98 (alături de Sorin Vulpescu), a reuşit per-formanţa de a avea cea mai profitabilă firmă din domeniu, ponderea profitului în cifra de afaceri atingând 36%. Astfel, depăşeşte la acest capitol firmele lui Dorinel Umbrărescu, a căror profitabilitate a fost doar de 32%. Oricum, trebuie precizat că niveluri comparabile ale profitabilităţii se mai pot obţine doar în zona comerţului tip retail, aprecia recent Cristian Pârvan, secretar general al Aso-ciaţiei Oamenilor de Afaceri. Revenind, Eurocontruct Trading 98 are un contract avantajos de decontaminare a deşeurilor de pe Autostrada Transilvania, a cărui valoare a crescut continuu în ultimii ani, atingând zeci de milioane de euro.

Firma de construcţii a patronului Blue Air, cădere masivă

Firma Romstrade, deţinută de Nelu Iordache, principalul acţionar al operatorului aerian Blue Air, nu a avut un an bun nici la capitolul cifră de afaceri, nici la cel al profiturilor. Romstrade a raportat un profit net de 27,79 milioane de lei pentru 2010, la o cifră de afaceri de 566,15 milioane lei.

În 2009, compania a raportat afaceri nete de 1,13 miliarde lei şi un profit net de 133,85 milioane lei. Romstrade a avut un an bun în 2008, când, sub conducerea liberalului Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor, cifra de afaceri a firmei sale a crescut de zece ori într-un an. Singura firmă care a înregistrat pierderi anul trecut este Pa&Co deţinută de Costel Căşuneanu, om de afaceri care a fost reţinut în cadrul unui scandal de corupţie ce a implicat şi magistraţi.

Surpriza din Banat

Cea mai mare creştere a cifrei de afaceri în 2010 faţă de 2009 a fost obţinută de Confort Timişoara, deţinută de omul de afaceri Georgică Cornul. Confort a derulat, anul trecut, afaceri de 752,87 milioane de lei şi a raportat un profit net de 15,56 milioane de lei. În 2009, cifra de afaceri era de 529 milioane lei, iar profitul de peste 10,44 milioane lei. –

Cele mai citite

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Procurorii și polițiștii desfășoară o operațiune contra evaziunii fiscale, cu peste 150 de percheziții

Procurorii și polițiștii din cadrul IGPR și de la Direcția Generală Anticorupție desfășoară o operațiune de combatere a infracțiunilor economico - financiare, în cadrul...

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...
Ultima oră
Pe aceeași temă