3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsalt grecesc la poziţia Raiffeisen

Asalt grecesc la poziţia Raiffeisen

Preconizata fuziune dintre National Bank of Greece şi grupul Alpha Bank ar crea în România o entitate bancară ce s-ar plasa pe locul trei în topul după active.

 

Bancherii din România, în special cei austrieci, au toate motivele să stea cu ochii aţintiţi asupra Greciei. Aceasta nu doar din cauza instabilităţii economice, ci şi prin prisma aşteptatelor consolidări de grupuri bancare elene. După ce Piraeus a anunţat că discută preluarea ATE, a venit rândul National Bank of Greece (acţionarul majoritar de la Banca Românească) să facă o ofertă pentru Alpha Bank.

Cele 2,8 miliarde de euro nu au convins încă grupul Alpha, însă negocierile merg înainte, mai ales că cele două grupuri, NBG, cel mai mare din Grecia, şi Alpha al treilea ca active, au semnat o înţelegere prin care se angajează să negocieze exclusiv şi confidenţial o eventuală fuziune. Mai mult, autorităţile elene încurajează şi chiar „recomandă cu căldură” aceste fuziuni, în contextul în care i-ar fi destul de greu să intervină în cazul în care unul dintre marile grupuri ar avea probleme.

Fuziune de locul 3 în România

National Bank of Greece (NBG) deţine ca acţionar majoritar Banca Românească în timp ce Alpha Bank are în România grupul cu acelaşi nume. Potrivit datelor pe ansamblul anului 2010, publicate de ZF, cota de piaţă a celor două bănci ar depăşi 8,7%, cu peste două puncte mai mult decât actuala ocupantă a locului trei, Raiffeisen Bank (6,36%). Mai mult, grupul astfel format s-ar apropia şi de locul al doilea, BRD, care deţine aproxmativ 13,5% din piaţă.

În acest moment, Alpha Bank se află într-un pluton de cinci bănci cu cote de piaţă între 5,97 şi 6,93% alături de Unicredit Ţiriac, Raiffeisen Bank, CEC Bank şi Banca Transilvania. În acelaşi timp, Banca Românească are o cotă de piaţă cu puţin sub 2,7%, ocupând una dintre poziţiile apropiate de topul 10 al băncilor din România.

Acord de negociere

„National Bank of Greece con-firmă că a trimis o propunere de fuziune către Alpha Bank. NBG şi Alpha au semnat, la data de 3 februarie, un acord pentru negocieri exclusive şi confidenţiale, iar managementul celor două bănci a discutat termenii propunerii”, a anunţat vineri NBG, precizând că oferta a fost făcută pe data de 18 ianuarie. Alpha a refuzat oferta însă negocierile continuă. National Bank of Greece a oferit opt noi acţiuni proprii pentru 11 acţiuni Alpha Bank, iar Bloomberg arată că valoarea tranzacţiei s-ar fi ridicat la aproximativ 2,9 miliarde de euro. „‘Propunerea de fuziune va da naştere celei mai mari bănci din Grecia, care credem că va fi esenţială în sprijinirea revenirii economiei greceşti. Această fuziune este un pas important în concentrarea şi întărirea sistemului bancar în actualul mediu economic”, a declarat Vassilis Rapanos, preşedintele NBG. Acest anunţ a venit la câteva minute după suspendarea acţiunilor celor două bănci de la tranzacţionare pe Bursa din Atena, pe fondul zvonurilor cu privire la fuziune. În momentul suspendării, acţiunile NBG erau în creştere cu 2,14%, iar cele ale Alpha Bank cu 6,32%.

Grecii strâng rândurile

Alte două bănci elene prezente în România au purtat discuţii privind o potenţială fuziune. Piraeus Bank a beneficiat de o majorare de capital de peste 1 miliard de euro, bani destinaţi în primul rând unor potenţiale achiziţii tot din sistemul bancar elen.

Cele două instituţii vizate: ATE Bank şi Hellenic Post Bank. ATE Bank, prezentă şi în România, nu a reuşit să treacă ultimul test de stres conceput de Banca Centrală Europeană, având un deficit de capital de aproape 250 de milioane de euro, în timp ce Post Bank a obţinut cel mai bun rezultat dintre grupurile bancare elene, având un indicator de solvabilitate de peste 10% (faţă de 6% cât era nivelul mi-nim admis).

Piraeus Bank, grup care a făcut o ofertă de peste 700 milioane pentru cele două instituţii de credit deţinute de stat, are o solvabilitate de doar 6%, adică minimul admis după criteriile ultimului test de stres efectuat de BCE. Dacă s-ar produce tranzacţia la nivel de grupuri, efectele în România ar fi unele mai degrabă neglijabile.

8,7% ar fi cota de piaţă adunată a Bănca Românească şi Alpha Bank, cu aproape 3% mai mare decât cota de piaţă a celei de-a treia bănci din România, Raiffeisen Bank.

Fuziuni potenţiale şi reuşite

Unicredit, Banca Ţiriac şi HVB Bank au fuzionat în 2006-2007 sub brandul Unicredit Ţiriac şi au format o bancă de top care a ocupat o bună perioadă de timp locul 4 în sistemul bancar local.

Piraeus Bank ar putea achiziţiona ATE Bank.

O bună perioadă de timp s-a vorbit despre o posibilă fuziune între Raiffeisen şi Volksbank, ceea ce ar fi dus la crearea celei de-a doua bănci ca active din România.

Bank of Cyprus a cumpărat 20% din titlurile Băncii Transilvania şi ar fi intenţionat să devină acţionar majoritar, însă tranzacţia este pusă acum sub semnul întrebării de un dosar penal. Tranzacţia nu ar fi modificat semnificativ ierarhia din România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă