4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAproape ultimii la productivitatea muncii

Aproape ultimii la productivitatea muncii

Productivitatea muncii din industrie este în continuă scădere, anunţă Comisia Naţională de Prognoză. Semne proaste pentru economie, avertizează reprezentanţii mediului de afaceri, în vreme ce specialiștii în recrutare contestă informaţiile.

Productivitatea muncii din industrie a scăzut în primul trimestru din acest an cu 1,9%, comparativ cu perioada similară din 2015, iar faţă de trimestrul anterior cu 3,8%, se arată într-o publicaţie a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

„În concordanţă cu evoluţiile producţiei industriale și efectivul de salariaţi din industrie, productivitatea muncii a scăzut atât în trimestrul I 2016 faţă de trimestrul corespunzător din anul 2015 (-1,9%), cât și faţă de trimestrul anterior (-3,8%). În trimestrul I 2016 costul unitar real cu forţa de muncă în industrie a crescut cu 1,9% faţă de trimestrul anterior și cu 13% faţă de trimestrul corespunzător din anul 2015”, informează CNP. „Asta înseamnă că a crescut ponderea ramurilor intensive în manoperă, în defavoarea celor intensiv inteligente. Cu alte cuvinte, am făcut mai mult textile și mai puţin informatică și au rezultat produse cu valoare adăugată mică“, a precizat, pentru „România liberă“, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

„Ca urmare a destructurării haotice a industriei pe care toţi eurofilii o declarau energofagă, am rămas cu hipermarketurile. Care este productivitatea la hipermarketuri? Anul acesta a dispărut industria îngrășămintelor. Cu excepţia fabricii de la Târgu Mureș, toate celelalte s-au oprit. Una este să produci îngrășăminte în ţară și alta este să le imporţi din Austria”.

În schimb, Mădălina Popescu, director general al companiei de management Pluri Consultants România, este de părere că informaţia nu este corectă și că modul de calcul al CNP este eronat.

„Industria românească este în proporţie de 90% străină. Să înţeleg că s-au defectat procesele marilor corporaţii sau formulele de calcul ale CNP nu sunt bune? Vă imaginaţi că o multinaţională ţine în România o uzină căreia îi scade productivitatea pe zi ce trece? În astfel de cazuri pun lacătul pe ușă. Productivitatea este un indicator care este luat în vizor zilnic la toate companiile care au producţie. Dacă nu s-a pus lacătul pe ușă înseamnă că productivitatea nu scade pe zi ce trece, ci este considerată în limite normale. Atunci problema este la formula de calcul. Eu nu cred că a scăzut productivitatea. Realitatea industrială este cu totul alta în România”, ne-a spus Mădălina Popescu.

Ce arată datele Eurostat

Din datele Oficiului European de Statistică – Eurostat, făcute publice recent, rezultă că românii mun­cesc cel mai mult din UE, dar sunt pe penultimul loc în ceea ce privește productivitatea/oră de muncă. Concret, eficienţa salariaţilor români este de 51%, în vreme ce în Luxemburg, statul membru care ocupă la acest capitol prima poziţie, productivitatea depășește 180%. Cu toate acestea, ţara noastră a înregistrat, din 2005 până în 2014, cea mai mare creștere a eficienţei la locul de muncă, în condiţiile în care am pornit de la 32%, cât era nivelul productivităţii/oră de muncă în 2005. Datele Eurostat ne plasează tot pe penultimul loc și la productivitatea muncii/persoană angajată, deși a crescut, și în acest caz, de la 35,3%, nivelul din 2005, la 56,7% în 2014.

Cele mai citite

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...
Ultima oră
Pe aceeași temă