» AIG a investit 225 milioane dolari in Romania.
» Afacerile de pensii si asigurari ar fi cumparate imediat.
American International Group (AIG), pana nu demult cea mai mare corporatie de asigurari a lumii, devenita o victima a crizei financiare, are afaceri in Romania de asigurari, de pensii obligatorii cu gestiune privata si investitii in capitalul unor companii, in special din comunicatii si informatica. Impreuna, firmele sale de gestionare de fonduri de pensii si de asigurari de viata au peste jumatate de milion de clienti in Romania. Grupul a investit in Romania in timp aproximativ 225 milioane dolari (150 milioane euro), insa a vandut participatii in valoare de 56 milioane euro.
Un eventual faliment al AIG nu va influenta imediat filialele, care ar fi preluate de un alt asigurator, ne-a explicat Radu Craciun, director in Interamerican. El spune insa ca este prematura orice speculatie in privinta viitorului companiei, in acest moment piata fiind tensionata de asteptare. AIG este prezent in Romania prin mai multe filiale. Grupul detine o companie de asigurari de viata si o alta dedicata asigurarilor generale, ambele profitabile, conform declaratiilor date de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. In primul semestru al acestui an, AIG Life este a doua companie pe sectorul asigurarilor de viata, cu 16,47% din piata sau aproape 140 milioane lei de prime subscrise. AIG Life are circa 250.000 de clienti. O alta componenta importanta a AIG in Romania este Fondul de Pensii Administrat Privat (FPAP) AIG, care detinea, la finalul lunii august, a patra pozitie din piata pe Pilonul II al pensiilor private obligatorii. Fondul a strans active in valoare de peste 28,3 milioane lei de la 288.156 de participanti.
FPAP AIG se afla pe locul al treilea in functie de valoarea unitara a activului net, care echivaleaza cu 10,1403 lei.
Cele mai mari plasamente ale AIG pe plan local au fost facute prin fondurile de investitii ale grupului. AIG Capital Partners, membra a grupului american, a strans bani de la investitori si pentru piata romaneasca prin intermediul mai multor fonduri de investitii. Cele active pe piata romaneasca au fost Global Emerging Markets II, New Europe Fund (NEF) I si New Europe Fund II. Acestea au oferit randamente mari pentru administratorii americani. De exemplu, dupa ce NEF I a investit 25 milioane dolari in Astral Telecom, a obtinut 95 milioane dolari din vanzarea pachetului la aceasta firma. In decembrie 2005, AIG Investments anunta cumpararea a 30% din compania romaneasca UTI pentru 20 milioane dolari, prin intermediul fondului Global Emerging Markets II.
In mai 2007, AIG Capital Partners, prin intermediul NEF II, cumpara un pachet in Digital Cable Systems, printr-o tranzactie sub forma unei majorari de capital de 45 milioane euro. AIG NEF I a investit peste 80 milioane dolari in Astral Telecom, Orange Romania si Luxten Lighting, investitii vandute intre timp. AIG NEF II, lansat in mai 2007, promitea investitii de pana la 175 milioane euro in Romania, adica aproximativ o treime din totalul adunat de NEF II.
» Salvarea sta la mana Goldman Sachs
Grupul american are termen pana azi sa gaseasca o solutie pentru a evita falimentul. AIG are nevoie de bani pentru a achita daunele, pentru a-si acoperi pierderile si pentru a-si majora capitalul. Goldman Sachs si JP Morgan se chinuiesc sa-i arunce companiei AIG colacul de salvare, dupa ce titanul mondial al asigurarilor a primit un ajutor de urgenta de 20 miliarde dolari de la statul american. Guvernatorul New York-ului, David Paterson, a declarat ca AIG are nevoie de o suma intre 75 si 80 miliarde dolari. Problemele companiei s-au acutizat dupa ce toate calificativele de risc financiar pe termen scurt si lung ale AIG au fost micsorate de cele trei agentii de rating cu mai multe trepte.