Numarul companiilor ce au intrat in insolventa sau incapacitate de plata a urcat anul trecut la 14.483, cu 74,5% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand numarul acestora era de 8.297, conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), citate de Mediafax. "Este inca o dovada a crizei in care am intrat deja si care va deveni si mai grea. Pe de alta parte, este normal: cand ti se taie cererea pentru exporturi, cererea interna se micsoreaza", spune partenerul BAC Investment, Matei Paun. Tendinta de marire a numarului de falimente se va pastra cel putin un an, "daca nu doi", a mai declarat Paun. "Cu siguranta ca tendinta va continua, desi exista si posibilitatea ca ea sa se accentueze in aceasta perioada", a mai spus analistul economic.
Cristian Ionescu, directorul general Coface Romania, considera ca in acest an numarul falimentelor ar putea sa se dubleze. "Cele mai vulnerabile domenii vor fi constructiile, furnizorii auto, siderurgia, toata industria grea, industria auto. Practic, vor fi afectate toate sectoarele care au de-a face cu creditarea bancara, in sensul ca fie se finanteaza de la banci, fie bunurile lor se cumpara cu bani imprumutati", a declarat Ionescu. Lista domeniilor afectate include si sectoarele IT si publicitate. "Criza economica va spori numarul falimentelor in randul IMM-urilor, iar cele mai afectate sectoare vor fi cele de imobiliare, constructii, distributie, industrie auto, logistica si textile. Valul de falimente din retailul european va lovi in 2009 si tara noastra, intrucat economia romaneasca se bazeaza aproape exclusiv pe consum", a precizat Mihaela Mititelu, presedintele Creditreform, firma specializata in recuperari de creante si evaluarea bonitatii.
Una din zece firme intrata in insolventa (11,9%) provine din Capitala, respectiv 1.721. Locul doi al insolventelor este adjudecat de judetul Timis, cu 983 de firme in insolventa, iar pozitia a treia este detinuta de judetul Vrancea, cu 650. Cele mai afectate domenii de criza economica au fost comertul si repararea autovehiculelor si bunurilor, in conditiile in care numarul insolventelor in aceste domenii a urcat la 6.551 in 2008, de la 4.000 in 2007. De asemenea, in industria prelucratoare, 2.720 de companii au intrat in 2008 in incapacitate de plata, fata de 1.600 in 2007, iar in constructii – 1.404. "Cea mai grava problema care ar putea arunca in faliment multe companii, unele dintre ele chiar de succes, este blocarea creditarii. Criza de lichiditati este confirmata de cresterea masiva a numarului de companii ale caror instrumente de plata sunt refuzate de banci datorita indisponibilului de lichiditati din conturile bancare", a mai spus Mititelu.