"De fiecare data cand ma cheama seful la el in birou incep sa transpir, mi se taie picioarele, ma balbai si nu-mi gasesc cuvintele. si asta pentru ca de fiecare data are ceva de comentat impotriva mea", spune Cecilia V., din Iasi, care lucreaza la o editura. Specialistii in resurse umane recomanda abordarea situatiei cu calm si naturalete. Experta Mihaela Forgaciu spune ca nu trebuie, sub nici o forma, sa anticipati ce are de spus superiorul dumneavoastra. Poate are de gand sa va laude, poate sa va critice sau poate doar vrea sa va ceara o parere. "Ascultati-l cu atentie, fara sa-l intrerupeti. Raspundeti strict la ceea ce doreste si nu aduceti in discutie alte teme nerezolvate", recomanda Mihaela Forgaciu.
Ea spune ca este indicat sa veniti cu solutii concrete, nu cu explicatii si scuze. In cazul in care seful va reproseaza ceva, cel mai bine este sa spuneti: "Am retinut, va asigur ca nu se va mai repeta, voi corecta imediat".
Fara "nu stiu" si "nu pot"
Foarte important, spune business-coach-ul Alin Ghizasan, este ca in discutia cu seful, mai ales daca acesta este nervos, sa evitati sa spuneti "nu stiu", "nu pot" sau, mai rau, "nu vreau". "Trebuie sa fiti constient ca aveti responsabilitati si termene, ca raspundeti pentru salariul primit", subliniaza Mihaela Forgaciu.
In plus, expertii atrag atentia asupra faptului ca discutia cu seful nu este ceva de groaza. Nu trebuie sa va sperie sau sa va infricoseze. Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al Hotelului J.W. Marriott din Bucuresti, spune ca, pentru ca temerile sa dispara, este bine sa fiti pregatit atunci cand dati ochii cu seful. "Cu siguranta seful nu va cheama sa va taie capul! Daca sunteti emotiv in general, atunci trebuie sa va ganditi la lucrurile pe care va bazati cel mai mult. De multe ori, simplul fapt ca va pasa va emotioneaza mai mult decat frica fata de sef. Iar lucrul acesta este mai degraba pozitiv", mai spune specialista Camelia Buburuz.