16.2 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒANPC: Modul de calculare a facturii la energia electrica este incorect

ANPC: Modul de calculare a facturii la energia electrica este incorect

Noul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Dan Vlaicu, a declarat, astazi, ca modul in care se calculeaza, in prezent, factura la energia electrica nu este corect si ca problema se poate rezolva prin modificarea Codului fiscal, actiune care nu este in competenta ANPC, informeaza Mediafax.

"In principiu, exista o problema acolo. Exista o problema ca acciza aceea se calculeaza la cursul euro din anul precedent, din octombrie. Pana acum nu exista o problema pentru clienti, pentru consumatorii de energie electrica, pentru ca euro tot crestea si era in beneficiul consumatorului. Dar acum datele s-au schimbat", a declarat Dan Vlaicu

Noul presedinte al ANPC, Dan Vlaicu, a apreciat ca problema calcului facturii la energie electrica nu este atat de mare, intrucat "afectarea intereselor economice ale consumatorului sunt la un nivel extrem de scazut"

"Din calculele noastre, la 300 de kilowati consumati intr-o luna, consumatorul plateste, in plus, la cursul din luna mai 2007, fata de cursul din luna octombrie 2006, aproximativ 400 de lei vechi. Diferenta de pret care rezultata din diferenta de curs valutar intre lunile (2006 – n.r.) octombrie si acum este de 0,00014 lei pentru fiecare kilowat", a explicat presedintele ANPC.

Totodata, el apreciat, referindu-se la o declaratie a ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ca problemele calcului facturii la energia electrica sunt cauzate de unele neclaritati din Codul Fiscal.

"Nu intra in competenta Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului modificarea Codului Fiscal, dar va asigur ca voi avea observatii si discutii cu cei de la Ministerul Economiei si Finantelor", a precizat Dan Vlaicu.

Problema modului in care se calculeaza factura la energie electrica a fost una din temele principale de pe agenda fostului presedinte al ANPC, Marian Zlotea.

Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au amendat, la inceputul anului, Electrica Muntenia Sud, filiala a companiei Electrica, cu suma de 3.000 lei, pentru nerespectarea legislatiei privind informarea consumatorilor si au solicitat societatii sa factureze consumul energiei electrice la cursul la zi al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Reprezentantii Autoritatii solicitau Ministerului Finantelor, Garzii Financiare si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sa verifice legalitatea modului de interpretare legala a facturarii consumatorilor de catre societatea Electrica SA, dand o interpretare corecta a articolului 218 din Codul Fiscal.

Potrivit articolului 218 din Codul fiscal, "valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizeaza pe toata durata anului urmator".

De asemenea, ANPC considera ca facturarea consumului de energie electrica trebuie sa respecte prevederile articolelor 1753 si 192 ale Codului fiscal. Potrivit articolului 1753, "energia electrica va fi supusa accizelor, iar acciza va deveni exigibila la momentul facturarii energiei electrice furnizate catre consumatorii finali". Totodata, reprezentantii ANPC faceau referire si la articolul 192 din Codul Fiscal, in care se arata ca "accizele se calculeaza in cota si rata de schimb in vigoare, la momentul in care acciza devine exigibila", iar potrivit unui alt alineat al aceluiasi articol, "pentru orice produs accizabil, acciza devine exigibila la data cand produsul este eliberat pentru consum in Romania".

La randul lor, reprezentantii Electrica Muntenia Sud sustineau ca informatiile furnizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind facturarea energiei sunt "false si neintemeiate", iar tarifelele sunt calculate in conformitate cu un ordin al Autoritatii de Reglementare si Codul Fiscal.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Barcelona ar putea reveni pe Camp Nou รฎn decembrie!

Barcelona s-ar putea รฎntoarce pe noul stadion Spotify Camp Nou รฎncฤƒ din luna decembrie, dacฤƒ planul preศ™edintelui Joan Laporta va fi aprobat de Adunarea...

Justin Timbarlake, prezent la Electric Castle 2025?

Justin Timberlake ar putea susศ›ine un concert รฎn Romรขnia, la Cluj, รฎn cadrul festivalului Electric Castle din 2025. @feresteanu Yes #justintimberlake in #romania๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡ด...

Top 10 companii romรขneศ™ti adunฤƒ peste 270 de miliarde de euro cifrฤƒ de afaceri

Camera de Comerลฃ ลŸi Industrie a Romรขnieiย a inclus รฎn competiศ›ia pentru primele 10 locuri, aproape 13.000 de companii Topul Naศ›ional al Firmelor reuneศ™te companii...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ