15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAngajatorii vor contribui la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale

Angajatorii vor contribui la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale

Guvernul a adoptat un proiect de Lege pe baza careia angajatorii vor plati lunar, incepand cu 1 ianuarie 2007, o contributie la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, in cota de 0,25 la suta, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariati.
Odata cu aplicarea noilor reglementari, se va diminua cu 0,25 la suta cota contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj de angajatorii respectivi, stabilita potrivit legislatiei.

Beneficiarii

Potrivit proiectului de act normativ, in situatia in care pentru angajatori s-a deschis procedura falimentului, in conditiile Legii nr. 64/1995, din Fondul de garantare se asigura plata creantelor salariale care rezulta din contractele individuale si colective de munca incheiate de salariati.
Dispozitiile prezentului act normativ cu privire la constituirea Fondului de garantare intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, dar de prevederile legii vor beneficia salariatii angajatorilor pentru care s-a deschis procedura falimentului dupa data de 1 ianuarie 2008.
Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale este constituit din contributia angajatorilor si din venituri reprezentand dobanzi, majorari de intarziere pentru neachitarea in termenul de plata a contributiei la fondul de garantare, precum si din alte sume provenite din surse admise de lege.
Conform legii, angajatorii au obligatia de a participa la constituirea fondului.
De asemenea, ei au obligatia de a declara lunar contributia la fondul de garantare, la organul fiscal competent, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale, termenul de declarare constituind si termen de plata.

Categoriile de creante salariale

Din sursele fondului de garantare se suporta urmatoarele categorii de creante salariale: salariile restante; compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru pentru maximum un an de munca; platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca; compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale, precum si indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii.
Din fondul de garantare nu se suporta contributiile sociale datorate de angajatorii pentru care s-a deschis procedura falimentului. Suma totala a creantelor salariale suportate din fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a trei salarii medii brute pe economie, pentru fiecare salariat, creantele mentionate fiind suportate pentru o perioada de maximum trei luni calendaristice.
Normele metodologice de aplicare a proiectului de lege se elaboreaza de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii.

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...
Ultima oră
Pe aceeași temă