UPDATE: Societatea Ingenio Software SA a trimis către ROMÂNIA LIBERĂ Notificarea nr. 265/10.08.2019 referitoare la prezentul articol.
Sătui de șpăgile cerute de Mîndruțescu, reprezentanții a șase companii IT au denunțat practicile penale.
Mîndruțescu ar fi depășit orice limită în relațiile contractuale cu marii jucători ai pieței, cerând bani grei pentru orice licență de care marii jucători ai pieței aveau nevoie pentru a participa legal la marile licitații. cele șase firme care nu au mai suportat dictatura lui Sorin Mîndruțescu sunt următoarele:
Novensys
Romsys
UTI
Ingenio Software
Siveco
TNS
Șpăgile se trimiteau în firme off-shore și în contul său din Eleveția, de la RBS Coutts Bank A.G
Banii ceruți de Sorin Mîndruțescu erau transferați în contul unor companii off shore controlate de acesta sau în contul să personal deschis la RBS Coutts Bank A.G Elvetia.
Mîndruțescu Sorin a cerut și a încasat suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la firmele din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să nu practice prețuri prohibitive pentru produsele comercializate de filiala din România a Oracle.
Firmele de IT aveau nevoie de aceste licențe ca să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat (Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.
Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de Mîndruțescu, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.