Germania devine şi ea o victimă a crizei din zona euro, după ce în cursul zilei de miercuri a încercat să se împrumute de pe piaţa internaţională cu suma de 6 miliarde de euro, dar nu a reuşit să obţină decât 3,6 miliarde, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a relansa dezbaterea asupra euro-obligaţiunilor şi a guvernanţei economice în Europa, se relatează într-o analiză AFP, citată de Agerpres.
Prima putere economică europeană, principalul furnizor de fonduri pentru economiile din zona euro aflate în criză, locomotiva germană nu mai reuşeşte nici ea să convingă investitorii. „Acest rezultat arată mai degrabă o lipsă de încredere faţă de proiectul monedei unice decât faţă de Germania”, crede Jens Peter Sorensen, analist la Danske Bank.
Comisia Europeană a relansat miercuri dezbaterea asupra creării euro-obligaţiunilor, solicitând şi un drept de imixtiune în bugetele naţionale (iniţiativă sprijinită de Germania), propuneri care stârnesc deja controverse. „Fără o guvernanţă economică întărită, va fi dificil sau chiar imposibil să păstrăm moneda comună”, a avertizat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. În schimbul unei discipline bugetare de fier, Comisia Europeană are în vedere sporirea solidarităţii financiare în zona euro prin crearea euro-obligaţiunilor.
Cu o zi înaintea întâlnirii de la Strasbourg dintre preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, bursele continuă să scadă, închizând toate pe roşu. Cuplul franco-german, botezat „Merkozy” şi a cărui hegemonie irită anumite state europene, a adresat de data aceasta o invitaţie şi noului premier italian, Mario Monti.
Potrivit celor trei lideri europeni, ei vor încerca să „accelereze” planul de salvare a zonei euro prin întărirea disciplinei bugetare din cele 17 state membre pentru a evita propagarea acesteia la nivelul întregii uniuni monetare, inclusiv în Franţa. Agenţia de rating Fitch a declarat miercuri că aceasta din urmă merită calificativul „AAA” (cel mai bun posibil), dar că ar putea fi ameninţată în cazul agravării crizei din zona euro.
În Grecia, Banca Centrală a avertizat că planul de reducere a datoriei ţării stabilit luna trecută este „probabil ultima şansă” pentru reconstruirea economiei naţionale.
În Spania, Partidul Popular (de dreapta) care a câştigat alegerile de duminică a creat o stare de îngrijorare după ce a declarat că doreşte mai întâi să verifice finanţele publice înainte de a anunţa public programul său economic, temându-se că ar putea avea „surprize”.