Noul ministru al Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat ca va introduce anul viitor un program de austeritate prin care va taia cheltuielile statului astfel incat sa obtina un deficit fiscal echivalent cu 1,7% din produsul intern brut (PIB). "Este obligatoriu ca Romania sa purceada la o ajustare a deficitelor: o ajustare a deficitului public de la 4% la 1,7%.", a declarat Pogea in fata Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor. Totusi, el a admis ca 1,7% este o estimare marcata de incertitudinile economiei, care se manifesta deja. Pentru a atinge tinta, Pogea va recurge la eliminarea posturilor vacante din institutiile publice centrale si locale existente la data de 31 decembrie 2008 (aproximativ 139.500 posturi) si la taierea cheltuielilor pentru deplasari, prime, sporuri in bani si in natura, stimulente. "Din 2005 pana in prezent, sunt bugetate in medie peste 100.000 de posturi in administratia publica centrala si locala, care nu au fost ocupate niciodata. Astazi, diferenta intre posturile aprobate si supuse bugetarii si posturile ocupate este de 139.545, adica 10%", a spus Pogea.
Pogea mai pregateste si inghetarea achizitiilor de bunuri si servicii pentru 12 luni.
Analistii considera insa ca planul de a reduce deficitul pana la 1,7% din PIB este nerealist, deoarece programul propune mai degraba economii, si nu masuri de austeritate. "O tinta de deficit fiscal de 1,7% din PIB nu se va putea atinge in 2009 fara masuri draconice, deoarece anul viitor vor scadea brutal incasarile bugetului. Va fi dificil sa incheiem 2009 cu un deficit fiscal sub 3% din PIB. Chiar daca nu vor mai mari salariile, pensiile, va ramane presiunea a ceea ce au acceptat deja", considera Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania.
Estimarile prudente ale lui Chidesciuc sunt confirmate de declaratiile fostului sef al Fiscului, care atrage atentia ca au scazut afacerile firmelor in ultima perioada. "In ultimele doua luni de zile activitatea economica, si in special a marilor contribuabili, este in continua cadere, cu cel putin 10%", a spus Daniel Chitoiu, vicepresedinte al Comisiei buget-finante din Camera Deputatilor. Scaderea a inceput inca din luna octombrie si este generata de sistarea creditarii pe plan intern si international, dar si a limitarii comenzilor, a explicat Chitoiu.