5.6 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAn dificil pentru Europa Centrală şi de Est

An dificil pentru Europa Centrală şi de Est

Sectorul imobiliaral ţărilor din Europa Centrală şi de Est va avea încă un an dificil în 2010, dar perspectivele ­pentru anii următori sunt mai bune, arată studiul Emerging Trends în Real Estate® Europe 2010, publicat de Urban Land Institute (ULI) şi PricewaterhouseCoopers.

Conform acestui stu­diu, întreaga regiune s-a confruntat cu un exod al capitalului străin, iar investiţiile vor ­rămâne probabil la un nivel ­scăzut. Cu toate acestea, trei pieţe din regiune s-au dovedit foarte rezistente în actualul climat economic, şi anume poloneză, cehă şi turcă.
„În alte state din regiune, sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietăţilor şi ratele de ocupare scăzând ­puternic. Aceasta este şi situaţia României, care a înregistrat un declin al preţurilor imobiliare, o scădere a tranzacţiilor, iar piaţa locală de abia începe să dea semne de dezgheţ”, a declarat Brian Arnold, Partener Con­sultanţă Fiscală şi Juridică, ­PricewaterhouseCoopers Ro­mânia.
În condiţiile facilitării accesului la credit şi a stabilizării preţurilor proprietăţilor, sectorul imobiliar european va înregistra ceva progrese în 2010, ­însă drumul către relansare ­este în continuare „lung, iar recuperarea va fi foarte lentă”.
Raportul menţionează problema iminentă a nevoii masive de refinanţare a datoriilor în sectorul imobiliar, acestea ridicându-se la sute miliarde de ­euro. Jucătorii din sectorul imobiliar recunosc această problemă şi nu este clar cum vor gestiona instituţiile financiare această ches­tiune, dacă vor alege să vândă activele imobiliare sau vor „extinde” facilităţile de credit şi vor „pretinde” în continuare rambursarea acestora.

Topul oraşelor cu oportunităţi
Hamburg, Munchen, Paris şi Londra sunt, în această ordine, oraşele din Europa cu oportunităţi pentru investiţii şi achiziţii. Celelalte pieţe incluse în „topul primelor zece” destinaţii de investiţii imobiliare sunt Viena, Milano, Istanbul, Berlin, Roma şi Frankfurt.
Pentru achiziţii, accentul cade în principal asupra segmentului de birouri, aproape jumătate dintre respondenţi citând acest segment drept activul ­imobiliar preferat.
În ceea ce priveşte tipurile de proprietate, calitatea amplasamentelor, a clădirilor şi a chiriaşilor sunt principalele elemente luate în considerare, potrivit raportului. Clădirile de birouri din centrul oraşului, străzile comerciale de top şi centrele comerciale sunt tipurile de proprietăţi imobiliare comerciale preferate în 2010. Investiţiile rezidenţiale sunt de asemenea bine cotate. Deşi tipurile de proprietate rezidenţial, de birouri şi comerciale sunt preferate, sectoarele de nişă sunt destul de căutate, inclusiv căminele studenţeşti, depozitele proprii, azilele de bătrâni, clădirile sociale, clinicile medicale şi construcţiile de infra­structură. Proiectele ecologice de orice tip capătă tot mai multă importanţă, îndeosebi în Uniunea Europeană prin introducerea standardelor de eficienţă energetică obligatorii pentru construcţii.

Sfaturi pentru investitori şi dezvoltatori
Printre sfaturile cele mai bune date de respondenţii participanţi:
Păstrează lucrurile simple: „investiţiile imobiliare pe care toată ­lumea le înţelege.”
Cele mai bune achiziţii: păstrează ­investiţiile în pieţele mari şi lichide.
Dezvoltările: cei cu apetit pentru risc, îşi pot cumpăra terenuri şi ­începe dezvoltarea de proiecte, sectoarele rezidenţial şi mixt fiind recomandate.  
Caută datoriile! Cumpără o bancă sau porneşte o platformă de creditare. Acum este o perioadă foarte bună pentru a credita sectorul imobiliar, dacă ai abilităţile necesare şi nicio problemă legată de trecut. Valorile sunt scăzute, iar „discrepanţa dintre costul fondurilor şi marjele de credit este cât se poate de bună”. Sau cumpără portofolii de datorii la un preţ de discount.  
Verdele este bun! Sectorul imobiliar este în prima linie a luptei împotriva schimbării climatice. „Acum există o înţelegere clară că responsabilitatea ­socială şi de mediu este conectată cu economia. A devenit o problemă de acţiune.” 

Cele mai citite

SUA dezacord pentru construcția unei baze militare israeliene în Fâșia Gaza

Statele Unite şi-au exprimat marţi opoziţia faţă de orice construcţie permanentă a unei baze militare de către Israel în Fâşia Gaza, la o zi...

Prima întâlnire PSD-PNL-USR-UDMR pentru viitoarea guvernare va avea loc miercuri. Csoma Botond: Să găsim un numitor comun

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond, afirmă că miercuri va avea loc prima discuţie PSD-PNL-USR-UDMR pentru o viitoare guvernare, el arătând că este...

ANPC verifică 14 influenceri pentru postări publicitare nemarcate

Acțiunea ANPC face parte dintr-o campanie, coordonată la nivel european de Direcția Justiție și Consumatori din cadrul Comisiei Europene Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)...
Ultima oră
Pe aceeași temă