5.9 C
București
luni, 19 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmericanii ne bulverseaza fondurile de investitii

Americanii ne bulverseaza fondurile de investitii

Unitatile de fond au avut o scadere aproape generalizata in ultima saptamana.
Scaderile pietelor de capital din SUA si Europa se fac simtite la Bucuresti.
fondurile mutuale de investitii au inregistrat scaderi semnificative in ultima perioada, tendinta pusa de analistii economici pe seama situatiei inregistrate la bursele de valori nord-americane.

In ultima saptamana, cu mici exceptii, toate valorile unitatilor de fond au fost in regres, cu procente cuprinse intre 0,17 (Stabilo, administrat de Pioneer Asset) si chiar 4,68% (Intercapital, administrat de Certinvest). Chiar si in cazul fondurilor ale caror unitati au fost pe plus in perioada mentionata cresterile au fost extrem de timide, de 0,42% (Fortuna Gold, de la Target Asset Management), 0,21% (Orizont, administrat de Certinvest) sau chiar de 0,09% (Simfonia 1, de la SG Asset Management). O singura unitate de fond a facut exceptie de la aceasta regula. Este vorba de fondul de investitii Concerto, administrat tot de SG Asset Management, ale carui unitati de fond au inregistrat o crestere de 2,26% in ultima saptamana.
La unison, toti analistii financiari spun ca este vorba de un fenomen cauzat de scaderea burselor din Statele Unite ale Americii, care s-a repercutat asupra celor vest-europene, apoi asupra Bursei de Valori Bucuresti si, in final, la nivelul fondurilor de investitii dambovitene. "In ultimii doi ani, toate fondurile de investitii de succes au avut plasamente pe bursa, drept pentru care acum valorile unitatilor de fond au scazut", spune analistul Aurelian Dochia, de la BRD Corporate Finance. El a adaugat ca toate pietele europene de capital sunt afectate de scaderile din Statele Unite, nefiind in nici un caz vorba de un fenomen local sau regional. "Toti investitorii asteapta acum cu sufletul la gura redresarea situatiei, care va readuce pe plus si fondurile de investitii", a mai comentat Dochia.

Fenomen pasager
si consultantul financiar Bogdan Baltazar se inscrie in aceeasi nota. "Bursa se afla intr-o perioada de contagiune in raport cu pietele vest-europene, care tot scad in ultima perioada", ne-a declarat el. Bogdan Baltazar a tinut sa remarce ca este vorba de "un fenomen pasager" si ca in scurt timp lucrurile vor reveni la normal.
Ca este vorba de un fenomen pe termen scurt este de parere si analistul Florian Catu de la ING. "Nu este o schimbare fundamentala la nivelul pietei. Ea isi va reveni o data cu incetarea influentelor externe asupra Bursei de Valori", a comentat el.

Cele mai citite

Moda de la Londra înfurie guvernul elen

Săptămâna modei de la Londra a reușit să înfurie Grecia. După ce un designer și-a pus modelele să treacă în fața celebrei frize...

Camera de Comerț Britanică Română anunță cea de-a doua ediție a Galei Premiilor BRCC

Camera de Comerț Britanică Română (BRCC) a anunțat organizarea celei de-a doua ediții a Galei Premiilor BRCC care celebrează excelența în afaceri. Evenimentul va...

China se oferă să sprijine Ungaria în probleme de securitate

China s-a oferit să susțină Ungaria, partener strategic de lungă durată, în probleme de securitate publică, dincolo de relațiile comerciale și de investiții, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă