16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAlegerile preseaza deficitul fiscal

Alegerile preseaza deficitul fiscal

»  Deficitul bugetar ar putea scadea chiar sub 2% din PIB daca Guvernul nu va majora cheltuielile bugetare, asa cum a promis premierul, intrucat cresterea economica, superioara estimarilor, va aduce venituri suplimentare, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Isarescu a recomandat executivului sa pastreze tinta de deficit fiscal la nivelul pe care il permite Uniunea Europeana, de 3% din PIB, pentru a nu avea presiuni in caz ca va fi nevoie de cheltuieli suplimentare. Lucian Anghel, economistul-sef al BCR considera ca afirmatiile lui Isarescu sunt fundamentate, dar asteapta situatia bugetara pentru luna mai.

Pe de alta parte, Ionut Dumitru, ecomistul-sef al Raiffeisen Bank spune ca deficitul va depasi nivelul prognozat de Finante, sub presiunea anului electoral, si ca, in acest sens, vom fi avertizati de Comisia Europeana.
"Evident ca economia creste foarte rapid, fapt care aduce, implicit, venituri bugetare mai consistente, dar, in contextul in care sunt antamate cheltuieli bugetare destul de mari, cred ca deficitul bugetar din acest an va depasi tinta anuntata de Finante, de 2,3-2,4% din PIB", a declarat  Dumitru. Daca dupa primele patru luni bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 1,07 miliarde lei, reprezentand 0,2% din PIB, bugetul de stat a inregistrat deficit, spune Dumitru.
Cheltuielile realizate in primele patru luni au insumat 54,77 miliarde de lei, iar veniturile au fost de 55,84 miliarde de lei.

"Sper ca in acest an sa nu se repete practica din ultimii 7-8 ani, cand o mare parte din cheltuielile alocate pentru investitii, din lipsa de proiecte, s-au realocat pentru cheltuieli de personal, dar trebuie sa asteptam rectificarea bugetara. Evident ca nu e in regula sa nu poti cheltui banii prevazuti pentru investitii, dar mai bine sa-i lasi necheltuiti decat sa-i redistribui catre personal. Anul acesta vom avea deficit bugetar mai devreme decat anul trecut. Bugetul de stat, care anul trecut a avut un deficit de 3,40% din PIB, va inregistra si in acest an un deficit ridicat. Totodata, bugetul asigurarilor sociale va trece pana la finalul anului pe deficit, tinand cont ca pensiile s-au majorat cu 60% fata de 2007, iar circa 2% din impozitele pe salariu se transfera din sistemul public de pensii in cel privat (Pilonul II)", a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank.

"Peste tot in lume anul electoral are implicatii asupra bugetului. Speram ca la noi, in an electoral, tentatia de crestere a cheltuielilor sociale sa nu fie asa de mare. Cred ca astazi (n.r. – ieri) Comisia Europeana ne va avertiza cu privire la deficitul bugetar din 2008. De asemenea, cred ca vom avea cheltuieli sociale ridicate si iarasi se vor realoca cheltuielile pentru investitii", a conchis Dumitru.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă