17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAlegerile duc deficitul fiscal dincolo de Maastricht

Alegerile duc deficitul fiscal dincolo de Maastricht

Deficitul bugetar din acest an s-ar putea adanci pana la 3,8-4% din PIB, sub presiunea cheltuielilor electorale, a majorarii pensiilor si a altor posibile facilitati fiscale acordate in ultimele luni ale anului, potrivit analistilor ING.

Acest derapaj al deficitului bugetar, peste limita maxima admisa conform Tratatului de la Maastricht (3% din PIB), ar putea atrage avertismente din partea Comisiei Europene si, mai grav, ar putea cobori ratingul de tara, ceea ce ar scumpi creditele externe. De altfel, dupa primele opt luni din 2008, deficitul bugetar se plaseaza deja  la 1% din PIB, potrivit declaratiilor ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, fiind la mare distanta de executia bugetara din perioada similara a anului trecut.
Politica fiscala se inrautateste de la luna la luna, distanta dintre executia bugetara de anul acesta fata de cea de anul trecut marindu-se la 1,3% din PIB in luna august, de la 1,1% din PIB in luna iulie, avertizeaza Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.  Pe primele opt luni din 2007 se inregistra un excedent bugetar de 0,3% din PIB. "Ma asteptam totusi la o stagnare a decalajului dintre executia bugetara de acum si cea de anul trecut, mai ales dupa ce s-au terminat alegerile locale din iunie, cand aceasta s-a marit considerabil.

 

Riscurile de crestere a deficitului bugetar sunt destul de mari daca ne gandim ca inca nu au aparut cheltuielile cu alegerile parlamentare din noiembrie si majorarea cu 20% a pensiilor. Noi prognozam un deficit bugetar de 3,8% din PIB, care ar putea fi chiar depasit, spre 4%. Implicatiile pot fi grave, existand riscul retrogradarii ratingului de tara din partea agentiilor de evaluare. Totusi, cele mai mari presiuni asupra bugetului raman pentru 2009, cand, daca nu vom avea anumite majorari de taxe, am putea avea mari dezechilibre", a explicat Chidesciuc.
Economistul-sef al Raiffeisen, Ionut Dumitru, este mai rezervat in privinta deficitului bugetar din 2008, pe care il vede la 3% din PIB, bazandu-se pe faptul ca avansul peste asteptari al economiei va absorbi astfel adancirea mai abrupta a deficitului si va contribui la incadrarea acestuia in limita de la Maastricht.

Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), prognozeaza pentru acest an un deficit bugetar de 2,7% din PIB.
Efectele imediate ale deficitul fiscal prea mare se vor vedea in evolutia monedei nationale, avertizeaza analistii. Se mentin presiunile de depreciere a leului in raport cu euro, pe fondul riscurilor de inrautatire a deficitului bugetar, al deficitului de cont curent (la 14,5% din PIB) si al incertitudinilor politice generate de alegeri, spune analistul ING. "Noi prognozam un curs de 3,6 lei/euro la sfarsitul anului, dar daca toate riscurile si prognozele prezentate se adeveresc, e posibil ca leul sa coboare sub acest nivel, in functie si de situatia la nivel global", a conchis Chidesciuc.

Ritmul de crestere a incasarilor din primele opt luni pe principalii piloni ai bugetului general consolidat s-a temperat in august la 33,2%, de la 35,3% cat era in iulie. Astfel, in primele opt luni din 2008, principalii piloni ai bugetului general consolidat – bugetul de stat, bugetul pensiilor somajului si fondului de sanatate si bugetul administratiilor locale – au generat incasari de 101,5 miliarde lei (27,9 miliarde euro), cu 33,2% mai mari decat in perioada similara de anul trecut. In august incasarile au fost aproape la cel mai jos nivel din acest an, de 10,86 milioane lei, cu doar 18% mai mari decat in luna echivalenta din 2007.

Cele mai citite

Se scoate la licitație un tronson al unui drum de mare viteză

Un nou tronson din drumul expres Târgu Jiu - Filiași a fost scos la licitație de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

România, printre ultimele în UE la colectarea deșeurilor electronice: doar 31,7% reciclate în 2021, față de ținta de 65%

România s-a clasat în 2021 printre ultimele țări din UE în ceea ce privește colectarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice (DEEE), cu un...
Ultima oră
Pe aceeași temă