Guvernul a aprobat sâmbătă acordarea unui sprijin financiar fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă, în valoare totală de 42,8 milioane euro. Ajutorul se acordă pentru suprafeţe de minimum un hectar şi maximum 10 hectare cu culturi agricole, pe exploataţie.
Recent, premierul Victor Ponta declarase că, potrivit prognozelor europene, România va fi ţara cea mai afectată de secetă din Europa, iar Guvernul a decis la rectificarea bugetară ca Ministerul Agriculturii să primească cei mai mulţi bani (1,3 miliarde lei – 8,7% din bugetul iniţial). O parte din aceste sume suplimentare merg în acordarea de ajutoare financiare fermierilor afectaţi de secetă. Primesc cei 100 lei/hectar fermierii persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice, precum şi orice forme asociative care deţin suprafeţe de culturi agricole în teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011 şi primăvara anului 2012. Ajutorul se acordă pentru suprafeţe de minimum un hectar şi maximum 10 hectare cu culturi agricole, pe exploataţie.
Solicitanţii de sprijin financiar sunt eligibili dacă sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cereri unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012 şi solicită autorităţii competente acordarea de sprijin financiar. Numărul estimat de beneficiari, potrivit ministrului Agriculturii, este de aproape 600.000 de fermieri, suprafaţa de teren arabil pentru care se acordă sprijinul fiind de circa 1,9 milioane hectare. Cererile de sprijin trebuie depuse până la 15 octombrie, iar ajutorul va fi plătit începând cu 1 noiembrie 2012. Sumele acordate cu această ocazie nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-februarie 2012 asupra culturilor de legume şi/sau flori în spaţii protejate în cazul în care acest cumul conduce la depăşirea sumei maxime de 7.500 euro pe beneficiar. Beneficiarii sumelor acordate de Guvern nu vor putea renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat.
Bilanţul secetei
Seceta a afectat peste 3,7 milioane de hectare de teren (aproximativ 40% din suprafaţa arabilă), iar în cazul grâului 30% din culturile însămânţate în toamna lui 2011 au suferit de lipsa apei, se arată într-un document al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare, dintre care terenul arabil ocupă aproximativ zece milioane de hectare. De asemenea, la culturile de primăvară, au fost afectate de secetă peste 1,7 milioane de hectare, ceea ce reprezintă circa 32,5 % din suprafaţa totală cultivată la începutul anului. Din culturile de primăvară afectate de secetă, cea mai gravă situaţie se regăseşte la porumb (81,2% din suprafaţa însămânţată) şi la floarea-soarelui (45,8%). Potrivit MADR, exploataţiile de mici dimensiuni şi de subzistenţă, deţinute de persoane fizice, au suferit cel mai mult de pe urma secetei. Astfel, dintre terenurile afectate de secetă, peste 1,2 milioane de hectare aparţin unor feme mici şi de subzistenţă, cu dimensiuni cuprinse între unu şi zece hectare, care sunt exploatate de peste 523.000 de fermieri persoane fizice. La acestea se adaugă circa 35.000 de fermieri persoane fizice care exploatează ferme cu dimensiuni de peste zece hectare. Numărul total de fermieri înregistraţi la APIA depăşeşte 1,1 milioane.
Cu apă, fără apă
Agricultorii care au irigat terenurile au obţinut în acest an chiar şi 8-10 tone de porumb la hectar, în timp ce producţia pe suprafeţele care nu au beneficiat de apă a coborât până la 500 kilograme pe hectar, potrivit Monsanto România. Din cele 2,5 milioane de hectare însămânţate cu porumb în România, pe o suprafaţă de 1,5 milioane este cultivat porumb hibrid, iar restul este cultvat cu seminţe „din pătul”.