20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAi câştigat drepturi salariale împotriva statului? Mai aşteaptă cinci ani!

Ai câştigat drepturi salariale împotriva statului? Mai aşteaptă cinci ani!

Motivaţia unei astfel de decizii pare să fie echilibrul bugetar, decizii în justiţie pe bandă rulantă în favoarea unor categorii profesionale bugetare putând scoate deficitul din grafic. Practic, o „rostogolire” clasică.Ordonanţa de Guvern a fost adoptată marţi, potrivi Mediafax; o lege asemănătoare fusese votată în Camera Deputaţilor în octombrie anul trecut (eşalonarea hotărârilor ce deveneau executorii în 2012), contestată de PSD la Curtea Constituţională (contestaţie respinsă însă).

Ca şi în varianta din 2011, în primul an de eşalonare se achită 5% din valoarea titlului executoriu. În al doilea an va fi plătit 10%, iar în al treilea va fi acordat încă 25% din valoarea titlului executoriu. În al patrulea an, bugetarii care au câştigat în instanţă drepturi salariale vor mai primi 25%, pentru ca restul, în cuantum de 35%, să fie plătit în al cincilea an de la data la care hotărârea devine executorie. În cursul acestui termen, orice procedură de executare silită este suspendată iar sumele în cauză vor fi actualizate cu indicele inflaţiei.

„Un asemenea proiect era visul de aur al lui Boc. Vă amintiţi cum Preşedintele Băsescu le cerea judecătorilor care dau decizii în favoarea angajaţilor la stat, după celebrele tăieri de 25%, să specifice şi sursele de finanţare? Cred că probabilitatea ca o astfel de hotărâre să fie desfiinţată la Curtea Constituţională este destul de mare. Ma rog, dacă la Curte ar fi judecători şi nu politicieni şi dacă respectivii ar şti şi ceva carte” spune avocatul Gheorghe Piperea.

Problema care se pune în cazul acestor eşalonări este discriminarea stat-privat. Un angajat la privat care câştigă împotriva angajatorului îl poate executa silit, vânându-i banii din conturi sau bunurile de orice tip (asta dacă angajatorul n-a intrat strategic în insolvenţă), în timp ce un angajat la stat va aştepta cuminte timp de 5 ani să îşi recupereze banii (sigur, sumele sunt actualizate cu inflaţia, dar nimeni nu suflă o vorbă despre parităţi valutare-poate că în euro banii vor valora mai puţin peste 5 ani, un detaliu care contează pentru cineva cu credite în valută). Să amintim că în 2009 a mai existat o Ordonanţă de urgenţă care eşalona la rândul său drepturile salariale câştigate în instanţă de angajaţii la stat, de această dată fiind vorba de numai 3 tranşe anuale.

Nu contează că legea îţi dă dreptate, contează…suma revendicată

O parte dintre păgubiţii FNI şi-au recuperat banii (actualizaţi cu inflaţia) executând silit AVAS. Când însă s-au întors şi împotriva CNVM, în baza unei decizii judecătoreşti, statul şi-a dat seama că gluma se îngroaşă iar executarea silită n-a mai fost o opţiune. Asta pentru că Guvernul a dat anul trecut 2 legi prin care se interzicea executarea sililtă a conturilor instituţiilor de stat dacă în acest mod le era pusă în pericol funcţionarea. Mai mult, cladirea CNVM a fost trecută în patrimoniu public, pentru a feri instituţia de alte surprize neplăcute. Cu alte cuvinte, nu doar salariaţii care câştigă împotriva statului în instanţă anumite sume pot râmâne cu..speranţa (iar în cazul FNI/CNVM nu s-a poment nimic de eşalonare)

 

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă