19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgricultura vrea subventionarea accizei la motorina

Agricultura vrea subventionarea accizei la motorina

Printre masurile anticriza cu aplicare imediata, Ministerul Agriculturii (MADR) a propus in proiectul de buget pentru anul curent subventionarea accizei la motorina si sprijinirea zootehniei. Aceste actiuni fac parte dintr-un program mult mai amplu de relansare a agriculturii si de aducere a fermierului roman la nivelul celui european, ne-a declarat vicepresedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu. "Aceasta nu este o realizare a ministerului, ci a noastra, pe care am obtinut-o in urma unei presiuni continue pe care noi am exercitat-o in ultimul timp", a spus Cucu.
Potrivit ministerului de resort, masurile anticriza imediate prevad, printre altele, aprobarea hotararii de Guvern pentru anul 2009 privind nivelul fondurilor publice acordate conform Legii creditului agricol nr. 150/2002. Aceasta se refera la asigurarea unui sprijin de 30% din volumul creditului in sectorul de crestere a suinelor si, respectiv, de 25% din volumul creditului pentru productia din sectorul avicol. De asemenea, Agricultura are in vedere subventionarea accizei la motorina folosita pentru lucrarile agricole din sectorul vegetal pana la nivelul minim acceptat in cadrul UE (21 euro/tona).
Cucu a mai spus ca o alta problema care trebuie sa intre imediat in vizorul Executivului este absorbtia fondurilor europene, pe fondul faptului ca bancile considera creditul agricol drept cel mai riscant credit. "In acest sens, trebuie facute demersuri la niveluri mai inalte pentru inlesnirea acordarii creditului pentru fermieri", a declarat oficialul LAPAR. In perspectiva, MADR va continua cu masurile de fiscalizare a agriculturii prin egalizarea progresiva a cotei de impozitare si impozitarea terenurilor agricole.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă