5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAdio impozit minim, urmează "adevăratul forfetar"!

Adio impozit minim, urmează „adevăratul forfetar”!

Guvernul caută surse noi de venit pentru bugetul de anul viitor: taxarea diferenţiată a serviciilor prestate de firme şi impozitul pe zilieri.

Firmele nu mai datorează, începând de astăzi, impozitul minim pe profit, impropriu numit forfetar, după ce Guvernul l-a eliminat sub presiunea mediului de afaceri şi a FMI. În ultimele trei luni ale acestui an, firmele vor plăti impozit doar dacă raportează profit, urmând ca de la 1 ianuarie să fie introdusă impozitarea forfetară propriu-zisă. Impozitul minim viza toate firmele, indiferent de domeniul de activitate, se stabilea în funcţie de cifra de afaceri şi era cu atât mai împovărător cu cât firma era mai mică. În schimb, impozitul forfetar este diferenţiat în funcţie de activitate şi se adresează doar domeniilor în care statul consideră că evaziunea fiscală este mare.

Guvernul nu a stabilit încă domeniile care vor fi impozitate, însă mai multele variante până acum şi exemplele străine arată că ele sunt în principal din zona serviciilor. Astfel, o propunere legislativă de la începutul acestui an viza în principal domeniul serviciilor: restaurante, baruri, hoteluri, transporturi, taximetrie, ateliere de reparaţii, spălătorii auto sau saloane de coafură. Un exemplu şi mai concret l-a oferit în urmă cu mai bine de zece ani ministrul de atunci al Finanţelor Decebal Traian Remeş, care intenţiona să introducă o taxă fixă anuală pentru fiecare scaun de restaurant.

Timbrul pe zilieri

O altă sursă de venit identificată de Guvern este impozitul pe venitul celor care muncesc cu ziua. Persoanele care angajează zilieri vor fi obligate să solicite primăriilor carnete speciale şi să achiziţioneze pentru fiecare astfel de angajat un timbru, reprezentând impozitul de 16% aplicat la venitul acestuia, a decis Guvernul. Ministerul Muncii va distribui aceste carnete primăriilor, iar Inspecţia Teritorială a Muncii va verifica dacă angajatorii respectă noile prevederi. Guvernul a precizat că vor putea fi prestate activităţi cu caracter ocazional în anumite domenii, respectiv activităţi gospodăreşti, agricultură, vânătoare şi pescuit, silvicultură şi exploatări forestiere, piscicultură şi acvacultură, pomicultură, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, activităţi cu caracter cultural.

Statul îşi recunoaşte datoriile

Noile prevederi includ şi veşti bune pentru contribuabili. Astfel, creanţele companiilor vor fi compensate din oficiu cu cele ale statului, nu doar la cerere, cum prevede legea în vigoare, iar procesul de executare silită va fi suspendat pentru firmele care au de încasat bani de la buget sau TVA de recuperat, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Ialomiţianu a mai spus că dobânda penalizatoare pentru creanţele statului neplătite la termen va fi redusă de la 0,05% la 0,04% pe zi şi nu se vor mai calcula majorări de întârziere pentru datoriile companiilor dacă acestea au sume de încasat de la stat. 

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă