22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAcţiunile europene au închis în scădere

Acţiunile europene au închis în scădere

Acţiunile celor mai mari companii europene au încheiat tranzacţiile de luni în scădere, din cauza incapacităţii politicienilor de a prezenta un plan concret pentru combaterea crizei datoriilor din zona euro şi a temerilor că Grecia ar putea să nu primească noua tranşă de împrumut, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Miniştrii de Finanţe europeni au fost incapabili weekend-ul trecut să vină cu noi idei de rezolvare a crizei datoriilor, în timp ce înfrângerea conservatorilor germani în alegeri regionale a contribuit la creşterea îngrijorării provocate de lipsa de unitate a politicienilor europeni.

“Investitorii vor ca politicienii să le dea o soluţie, dar în acest moment nu o fac”, a declarat Richard Batty, analist la compania Standard Life Investments, care administrează active de 245 miliarde de dolari.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scăzut cu 2,1% şi a anunlat aproape complet avansul de 2,4% de săptămâna trecută.

În sectorul bancar, indicele de profil a pierdut 3,2% şi a consemnat printre cele mai slabe performanţe din piaţă.

Acţiunile băncilor franceze Societe Generale şi BNP Paribas, expuse la datoriile ţărilor periferice din zona euro, au scăzut cu 6%, respectiv 5,2%.

Pe alte pieţe europene, indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 2%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,83% şi CAC 40 al bursei din Paris cu 3%.

Indicele FTSE Mib al bursei din Milano a pierdut 3,17%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă