3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăActionarii privati si-au sporit la 34,13% participatia la Fondul Proprietatea

Actionarii privati si-au sporit la 34,13% participatia la Fondul Proprietatea

Anuntul privind schimbarea administratorului Fondului Proprietatea (FP) a impulsionat interesul micilor investitori pentru titlurile fondului.
Numai in perioada mai-iulie actionarii privati ai FP si-au sporit detinerea la 34,13%.
 
In prima decada a lunii iulie numarul de actionari persoane private a ajuns la 2.491, in crestere cu 0,14% fata de finele lunii mai 2009, cand numarul acestora se situa la 2.471, au anuntat reprezentantii FP.
Administratorul desemnat pentru a prelua carma FP, compania americana Franklin Templeton Investment  Management Ltd., selectata la inceputul lunii iunie a acestui an, ar putea prelua atributiile privind administrarea in luna septembrie a acestui an.
Presedintele Directoratului Fondului Proprietatea (FP), Daniela Lulache, a anuntat ca Adunarea Generala a Actionarilor FP, convocata pentru 27 iulie,  va aproba  termenii si conditiile contractului de administrare al Templeton, precum si politica de investitii propusa de firma castigatoare. "La finele lunii iulie, actionarii vor aproba termenii contractului de administrare.

 

Pana atunci, Franklin Templeton are obligatia, conform procedurilor legale in vigoare, sa infiinteze o filiala in Romania si sa se autorizeze pentru indeplinirea conditiilor de administrare", a declarat, recent, Daniela Lulache. In aceste conditii, miza pentru FP este cu atat mai mare cu cat noul administrator ar putea urgenta  mult asteptata  listare a FP la Bursa de Valori Bucuresti, iar vanzarea participatiilor detinute la diviziile de distributie, vanzare si servicii ale grupului energetic CEZ ar putea aduce un plus de lichiditati.
Datele prezentate de FP au aratat ca actionariatul FP includea, la 10 iulie 2009, 46 de firme care detin peste 928 milioane de actiuni, reprezentand 6,52% din capitalul social al Fondului, la care se adauga  cei 2.445 de actionari persoane fizice, care detin 3,9 miliarde actiuni, reprezentand 27,61% din capitalul social. Ministerul Finantelor Publice continua sa fie cel mai mare actionar, cu 65,87% din capitalul social al FP.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic. Fondul Proprietatea are un capital social de 14,24 miliarde lei, impartit in 14,24 miliarde actiuni nominative, ordinare, cu o valoare de 1 leu fiecare. Capitalul social subscris si varsat este in valoare de 13,680 miliarde lei, fiind indisponibilizate la Depozitarul Central peste 560 milioane de actiuni ale statului roman.
Fondul prevede pentru exercitiul financiar 2009 o scadere a profitului net cu 55%, la 212,45 milioane lei, pe fondul cresterii importantei veniturilor din dobanzi in detrimentul celor din dividende. Anul trecut, Fondul a obtinut un profit net de 467,7 milioane lei (127 milioane euro).

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă