12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAbsorbtia slaba de fonduri UE franeaza scaderea deficitului

Absorbtia slaba de fonduri UE franeaza scaderea deficitului

» Investitiile straine au ajuns in noiembrie anul trecut la doar 105 milioane euro.

» Daca Romania ar fi absorbit toate fondurile europene disponibile in 2009, deficitul extern s-ar fi redus spre zero.

Cu toate ca, la inceputul anului trecut, de fondurile europene se legau multe sperante privind finantarea externa in vreme de criza, Romania a reusit si in noiembrie 2009 "performanta" de a fi contributor net la bugetul Uniunii Europene, pentru a sasea oara in respectivul an, astfel ca pe primele 11 luni din 2009 beneficiul net pe relatia cu UE este de doar 632 milioane euro, potrivit datelor BNR.
Practic, Romania a atras in noiembrie fonduri europene de doar 80 milioane euro, in conditiile in care a contribuit la bugetul UE cu 146 milioane euro, iar in 11 luni a absorbit putin peste doua miliarde euro si a contribuit cu 1,4 miliarde euro. si asta, in conditiile in care Romania a avut la dispozitie in 2009 fonduri structurale si de coeziune de peste 5 miliarde euro, iar impreuna cu fondurile pentru agricultura – circa 6-7 miliarde euro.
Pe acest fond, deficitul de cont curent pentru primele 11 luni din 2009 a ajuns la 4,68 miliarde euro, temperandu-si scaderea in raport cu perioada similara din anul anterior la 69,4%, de la 72,2% – cat era dupa primele zece luni. Deficitul extern a fost acoperit in proportie de 81,7% de investitii straine directe, care au ajuns la 3,83 miliarde euro.

"Daca am fi atras mai multe fonduri europene, iar transferurile de bani de la romanii care lucreaza afara nu se reduceau atat, deficitul de cont curent scadea si mai mult. In acelasi timp, puteau sa si iasa foarte multi bani din tara, dar au iesit foarte putini datorita incheierii acordului cu FMI. Ce-i drept, daca am fi atras aproape toate fondurile disponibile, deficitul extern ar fi ajuns pe zero", spune Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
In noiembrie contul curent a inregistrat un deficit de 727 milioane euro, cea mai mare parte reprezentand-o deficitul comercial, de 559 milioane euro. De asemenea, pe partea de servicii am avut un deficit de 130 milioane euro, iar pe partea fluxurilor companiilor – un deficit de 168 milioane euro. Singurul excedent s-a inregistrat pe contul transferurilor curente, de 130 milioane euro. Totodata, in noiembrie 2009 investitiile straine directe s-au cifrat la doar 105 milioane euro, aproape cel mai scazut nivel din anul trecut.

"In noiembrie contul curent nu a iesit asa de bine cum ne asteptam, dar nici nu este ingrijorator. E de mentionat ca investitiile straine directe nu mai merg asa bine. Multe investitii straine au provenit din majorari de capital sau din extinderea afacerilor deja existente. Investitori noi nu prea au intrat. Pe intreg anul 2010 investitiile straine vor acoperi 80-85% din deficitul extern, pe care-l estimam la 4,5% din PIB", e de parere Chidesciuc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă