19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAbsorbtia fondurilor UE ridica PIB-ul si investitiile

Absorbtia fondurilor UE ridica PIB-ul si investitiile

Absorbtia integrala a fondurilor europene ar permite Romaniei sa inregistreze, in 2013, un ritm de crestere a PIB cu 15% mai ridicat decat in cazul scenariului fara finantari, in timp ce avansul investitiilor s-ar accelera cu peste 28%, potrivit Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE).
Analistii arata ca in 2020 investitiile vor fi cu circa 20% mai mari pe fondul impactului fondurilor structurale, corespunzand unui avans anual cu 0,95% mai ridicat decat in cazul in care Romania nu ar absorbi finantarile de la UE. La finalul actualului exercitiu bugetar european, investitiile ar urma sa fie cu 28,37% mai ridicate daca ar fi absorbite fondurile.
Una dintre principalele amenintari din anii urmatori va fi cresterea mai accelerata a cererii fortei de munca decat oferta, ceea ce poate pune anumite limite in dezvoltarea anumitor sectoare, se spune in studiu.
Astfel, in intervalul 2007-2020, in Romania vor fi create peste 500.000 de noi locuri de munca, in cazul in care vor fi absorbite integral fondurile europene. Ratele anuale de crestere sunt prognozate la 0,08% in scenariul fara fonduri si de 0,31% in cea de-a doua ipoteza.
O alta consecinta a absorbtiei fondurilor europene va fi reducerea somajului la circa 5%, fata de 10-12% in cazul lipsei finantarilor.
Tot in cazul in care Romania va reusi sa contracteze integral sumele alocate de UE, veniturile bugetare se vor situa la un nivel inalt, ceea ce va conduce la mentinerea unor deficite bugetare mai scazute, in pofida cheltuielilor prevazute pentru cofinantarea proiectelor europene.
Astfel, in cazul in care Romania ar absorbi in acest an integral fondurile UE, deficitul bugetar ar urma sa fie de 2,2% din PIB, comparativ cu 4% din PIB, in caz contrar. In perioada 2007-2013, deficitul din scenariul cu fonduri se va mentine mai scazut, exceptand anii 2012 si 2013, cand va fi egal si, respectiv, mai ridicat.
Inflatia se va mentine ridicata in perioada analizata, mai mare in scenariul fara fonduri (situandu-se la 6,5% pe an) decat in cel cu fonduri (sub 5%). Acesta poate fi efectul supraincalzirii economiei, dar si al diferentei intre indicii de pret din sectorul industriei prelucratoare si servicii, arata analistii.
Atat in industrie, cat si in servicii, salariile reale vor creste de 3-4 ori pana in 2020. Diferentele intre scenarii, in favoarea celui cu fonduri, vor fi maxime in anul 2008 (10%), dupa care ele vor incepe sa se estompeze, pentru a deveni totusi negative incepand cu 2014. Una dintre ipotezele utilizate in studiu se refera si la oprirea finantarilor de la UE din 2014. Analistii sunt de parere ca aceasta va produce un soc asupra economiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă