5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăA inviat schimbul de locuinte

A inviat schimbul de locuinte

Optiune. Costurile mai mici cu intretinerea casei ii determina pe multi sa se mute in apartamente mai putin spatioase.

Schimbul de locuinte s-a dovedit, in timp, o solutie cu rezultate multumitoare pentru ambii parteneri ai tranzactiei, insa, in contextul crizei, a devenit un sistem preferat, in general, de acele persoane care doresc sa-si diminueze cheltuielile administrative presupuse de o casa mare. Acestea prefera schimbul cu o locuinta mai mica, dar care inseamna costuri mai mici, incasand si o suma de bani ca diferenta.
Potrivit lui Iulian Munteanu, sales manager al agentiei EuroMetropola Estate, "un astfel de sistem presupune o piata mult mai matura si mai stabila, atat din punctul de vedere al preturilor, cat si al evolutiei. Schimbarea locuintei vechi cu una noua ar fi, in contextul actual, o optiune pentru potentialii clienti care vor sa isi imbunatateasca nivelul de trai, insa nimeni nu-si doreste sa vanda proprietatea sub pretul pietei". Pe de alta parte, exista o categorie de clienti, formata mai ales din proprietari de case, care si-au vandut locuintele in favoarea apartamentelor, ca urmare a cheltuielilor reduse pe care acestea le prezinta, a mai spus Iulian Munteanu.

In schimb, Catalin serbanescu, managing partner la Coldwell Banker, sucursala Banu Manta, spune ca, in prezent, avand in vedere ca diferentele de pret intre diversele tipuri de apartamente sunt mult mai mici decat in anii trecuti, cei mai avantajati sunt proprietarii care doresc sa se mute din locuinta actuala intr-una mai spatioasa.

Studiu de caz
Familia Visan, din Bucuresti, a avut nevoie, la sfarsitul anului trecut, ulterior nasterii celui de-al doilea copil, de o locuinta mai spatioasa. Deoarece nu avea avansul necesar achizitionarii acesteia, a optat pentru varianta locuinta veche (avans) ± sistem de rate (pentru diferenta) achitate direct la dezvoltator. "Acest sistem s-a dovedit unul eficient in cazul nostru, pentru ca, dintr-un apartament cu doua camere si o suprafata de 57 mp, ne-am mutat intr-unul de trei camere, cu o suprafata de 85 mp. Vechea locuinta a fost evaluata aproape de pretul pietei si folosita drept avans, urmand ca restul sa-l achitam suportand o rata de doar 250 de euro pe luna, timp de 15 ani", ne-a spus Alexandru Visan.
Daniel Tudora, manager al agentiei imobiliare Expert Imob din Bucuresti, precizeaza, pe marginea cazului prezentat mai sus, ca "aceasta este o situatie fericita, in care familia respectiva a fost multumita de evaluarea facuta asupra locuintei vechi, insa, de multe ori, oamenii renunta la schimbul proprietatii vechi cu una noua, intr-un ansamblu rezidential, din cauza unei subevaluari din partea dezvoltatorului".

Caracteristici
Avantaje
» proprietarul unei locuinte vechi reuseste sa-si achizitioneze una noua intr-un mod simplu;
» dezvoltatorul tranzactioneaza cu usurinta proprietatile noi si poate obtine profit in urma tranzactionarii locuintei vechi.

Dezavantaje
» riscul unei subevaluari a proprietatii actuale;
» posibilitatea ca partenerul de schimb sa fie greu de identificat.
Sursa: Iulian Munteanu, sales manager la Agentia EuroMetropola Estate

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă