25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăA crescut economia şi în trimestrul al doilea?

A crescut economia şi în trimestrul al doilea?

Agenţia de evaluare Fitch avertizează că problemele financiare ale statului nu au fost încă depăşite.

A avut România încă un trimestru de creştere economică în perioada aprilie-iunie sau s-a întors pe minus? Aceasta este întrebarea la care va răspunde marţi Institutul Naţional de Statistică după ce în urmă cu trei luni anunţa ieşirea României din recesiune. “Puţin peste zero” este consensul printre economişti, însă cei mai pesimişti nu exclud varianta “puţin sub zero”. Chiar şi guvernul, care are informaţii parţiale în avans, şi-a revizuit aşteptările de la 0,3%-0,4% la 0,2%-0,3% din PIB.

Creştere mai bună în trimestrul III

Ţintele au fost revizuite după ce ritmurile de creştere ale industriei şi exporturilor au încetinit în iunie, după cinci luni de creştere susţinută. îGuvernul speră ca trimestrul trei să fie mai bun. “Estimarea de creştere economică este revizuită la acest moment în uşoară scădere, la 0,2-0,3%, fără să existe totuşi datele finale. Se speră însă într-o performanţă mai bună în trimestrul al treilea, datorită producţiei agricole, astfel încât ţinta unei creşteri economice de 1,5% pentru întregul an să fie atinsă”, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Produsul Intern Brut a urcat în primul trimestru cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut şi cu 1,7% în serie brută faţă de primul trimestru din 2010, susţinut în principal de industrie, pe fondul unei creşteri semnificative a exporturilor. Pentru acest an a fost menţinută evaluarea privind 1,5% creştere economică, în timp ce pentru anul viitor creşterea economică prognozată este de 3,7%, cu o reducere cu 0,2% faţă de prognoza iniţială, pe fondul evoluţiilor internaţionale.

Fitch: Derapajele vă lasă fără rating!

De creşterea economică prognozată depinde dacă măsurile de austeritate vor fi sau nu relaxate anul viitor. Apariţia unor derapaje fiscale înainte şi posibil după alegerile din noiembrie 2012 ar putea determina “o acţiune negativă de rating”, avertizează agenţia de evaluare financiară Fitch, care a ridicat în iulie ratingul de ţară al României în categoria recomandată pentru investiţii. “Agenţia consideră că există riscul unui derapaj fiscal moderat, în special din cauza alegerilor parlamentare programate pentru noiembrie 2012”, se arată într-o analiză a Fitch.

Fitch notează că sunt necesare măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, în valoare totală de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru a atinge ţinta de deficit pe 2012, de sub 3% din PIB. “Noi măsuri de austeritate sunt puţin probabile, deoarece 2012 este un an electoral, iar Guvernul trebuie să înceapă să plătească din urmă bonusurile funcţionarilor publici, în urma unei decizii finale a justiţiei”, consideră Fitch.

Totodată, creşterea semnificativă a preţurilor administrate din sectorul energetic şi tăierea subvenţiilor pentru energie termică vor îmbunătăţi profitabilitatea companiilor de stat din energie, unul dintre principalele puncte ale acordului cu FMI, dar ar provoca o creştere puternică a inflaţiei şi ar putea „submina popularitatea Guvernului înainte de alegeri”.

Fitch anticipează că actuala coaliţie de guvernare nu se va destrămâ până la alegerile din noiembrie 2012. “Sondajele sugerează că alegerile anticipate ar fi nefavorabile partidelor de guvernare”, se spune în analiza agenţiei de rating.

Analiştii agenţiei consideră că Executivul nu se va aventura la cheltuieli publice semnificative de tip populist în aşteptarea alegerilor. În privinţa populaţiei, Fitch consideră că electoratul va fi mai puţin receptiv decât în trecut la promisiuni electorale. “Absenţa unor proteste de amploare, sub forma unor greve şi demonstraţii, faţă de programul dur de ajustare fiscală sugerează că electoratul român şi-a învăţat lecţia în urma ciclului boom-bust recent (recesiunii – n.r.) şi va fi mai puţin receptiv la promisiuni electorale populiste decât a fost în cazul alegerilor anterioare”, se arată în analiza Fitch.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă