Nimeni nu cunoaste cu exactitate numarul taxelor, impozitelor si tarifelor platite de contribuabilii persoane fizice si juridice catre sutele de institutii ale statului. Statisticile in domeniu, realizate mai ales de organizatiile patronale, cuprind intre 190 si 500 astfel de biruri „parafiscale”, percepute pentru avize, aprobari, autorizatii, evaluari, certificari etc., care amplifica birocratia din puzderia de autoritati centrale si locale.
Intreprinzatorii condamna la unison plaga parafiscalitatii si cer Guvernului ca absolut toate taxele percepute de institutiile statului sa fie consemnate in mod transparent in Codul Fiscal.
O lege unificatoare
Intreprinzatorii au o pozitie unitara cu privire la taxele parafiscale: desfiintarea celor abuzive, includerea celor absolut necesare in Codul Fiscal si exercitarea unui control strict asupra evidentelor acestora, astfel incat functionarimea sa nu mai incaseze salarii grase din cotizatiile contribuabililor. „Noi propunem sa se respecte legea si sa se aplice doar taxele prevazute in Codul Fiscal. Toate taxele trebuie scrise in Cod; nivelul lor poate fi schimbat, dar este necesar sa fie trecute acolo”, a declarat Ioan Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania – UGIR 1903. In opinia sa, o forma de parafiscalitate este si mentinerea fondurilor speciale, pe care Guvernul tot promite ca le va desfiinta.
Institutii „parazite”
Oamenii de afaceri critica si existenta unor institutii bugetofage, parazite, care se finanteaza din tot felul de taxe si tarife platite de contribuabili. „Exista tot felul de agentii, de institutii parazitare care administreaza niste fonduri care scapa bugetului de stat. Aceasta situatie a devenit o plaga, de aceea noi sustinem includerea tuturor taxelor in Codul Fiscal”, a declarat Coraci. El a adaugat ca respectivele institutii isi asigura prin aceasta autofinantare salarii mari si de aceea sunt interesate sa perceapa cat mai multe taxe.
Un alt intreprinzator, Mihai Pasculescu, a aratat ca aceste agentii si institutii „parazite” functioneaza ca niste pusculite uriase, care ascund cresterea fiscalitatii si asupra carora controlul este practic imposibil.
Biruri identificate
Patronatele au inceput sa contabilizeze toate taxele parafiscale, ajungand la concluzia ca cifra se invarte in jurul a 200 de biruri.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a identificat, recent, 196 de taxe parafiscale, care trebuie platite in afara contributiilor obisnuite catre bugetul de stat si fondurile speciale. Printre taxele care – in opinia intreprinzatorilor – ar trebui semnificativ diminuate sau chiar eliminate se numara: tarifele pentru eliberarea avizelor si autorizatiilor in domeniul agricol, taxele practicate de Registrul Comertului, taxele pentru autorizatiile de mediu, taxele de drum, tarifele pentru evaluarea si avizarea studiilor de fezabilitate si taxele pentru eliberarea cazierelor fiscale. La randul sau, UGIR-1903 a contabilizat 205 biruri parafiscale, cele mai multe dintre acestea nefigurand in Codul Fiscal.
Potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR pe un esantion de 121 de IMM-uri, din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, 46,6% din intreprinzatori apreciaza ca taxele parafiscale sunt justificate in mica masura sau absolut nejustificate, in timp ce 51,14% din oamenii de afaceri cred ca taxele se justifica intr-o oarecare masura. In ceea ce priveste taxele pentru eliberarea cazierelor fiscale, intreprinzatorii le considera absolut nejustificate, in conditiile in care ei trebuie sa depuna lunar declaratii cu privire la impozitele si taxele fiscale. Oamenii de afaceri romani nu sunt de acord nici cu plata rovignetei, deoarece aceasta reprezinta practic o dublare a taxei de drum incluse in pretul carburantilor.
Timbre, fonduri si tarife
Birurile parafiscale sunt definite prin sintagmele „comisioane”, „timbre”, „tarife”, „taxe” si „contributii”. Pe lista UGIR-1903 figureaza: taxa de abonament pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune, contributia operatorilor de utilitati publice la bugetul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala, taxa de autorizare pentru servicii postale, taxa de inscriere a agentilor imobiliari, tarifele pentru acordarea etichetelor ecologice, taxa pentru producerea si comercializarea vinurilor cu denumirea de regiune, fondul de protectie a vanatului, fondul national de solidaritate, timbrul folcloric, tarifele pentru omologarea ingrasamintelor, tarifele pentru serviciile prestate de Ministerul Muncii, tarifele pentru acreditarea sondatorilor.