Dacă va primi votul de încredere, noul Cabinet va pune capăt perioadei de 12 ani în care actualul prim-ministru, Benjamin Netanyahu, s-a aflat permanent la putere.
Knessetul va organiza o sesiune specială duminică pentru votul de învestire a viitorului Cabinet guvernamental.
„Se întâmplă. Îi mulţumesc preşedintelui Knessetului, Yariv Levin, pentru stabilirea votului duminică”, a transmis Yair Lapid, care ar urma să fie prim-ministru prin rotaţia cu Naftali Bennett.
Conform acordului coaliţiei guvernamentale din Israel, Naftali Bennett, liderul alianţei Yamina (dreapta), va fi prim-ministru al Israelului prin rotaţie cu Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid. În prima etapă, de acum până în septembrie 2023, prim-ministru va fi Naftali Bennett, iar Yair Lapid va prelua funcţia de premier în a doua jumătate a legislaturii, până în noiembrie 2025.
În afară de formaţiunile Yesh Atid (liberală), Yamina (dreapta) şi Lista Arabă Unită (Ra’am), la coaliţie ar urma să participe şi alianţa Albastru & Alb (centru), Partidul Muncii (centru-stânga), Yisrael Beytenu (dreapta), Noua Speranţă (centru-dreapta) şi Meretz (centru-stânga). Totuşi, nu este clar dacă toţi parlamentarii acestor formaţiuni politice vor vota în favoarea viitorului Cabinet, dat fiind că există în continuare mici diferenţe.
În cazul în care noua alianţă va reuşi să ofere în Knesset susţinere viitorului Cabinet guvernamental, Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud şi premier în exerciţiu, va trebui să se retragă de la putere după ce s-a aflat permanent în funcţie în ultimii 12 ani.
Benjamin Netanyahu a generat controverse politice în Israel, în contextul în care este judecat pentru presupuse acte de corupţie. Partidul condus de Benjamin Netanyahu, Likud (dreapta), s-a clasat pe primul loc în cel mai recent scrutin legislativ din Israel, însă fără a avea majoritate parlamentară.
Benjamin Netanyahu deţine funcţia de premier al Israelului din 2009, dar, anterior, a mai fost prim-ministru în perioada 1996-1999.