21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăInternaționalVladimir Putin, mesaj de condoleanțe în urma decesului Reginei: “Vă doresc curaj...

Vladimir Putin, mesaj de condoleanțe în urma decesului Reginei: “Vă doresc curaj și rezistență. O pierdere ireparabilă”

Președintele rus Vladimir Putin s-a alăturat corului de lideri mondiali care au adus un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, calificând moartea acesteia drept o „pierdere ireparabilă”.

Într-o scrisoare adresată noului monarh al Marii Britanii, Regele Charles al III-lea, omul forte de la Kremlin a spus că regina „se bucura pe bună dreptate de dragostea și respectul supușilor săi, precum și de autoritate pe scena mondială”, notează NYPost.

Adresându-se direct fiului cel mare și moștenitor al Reginei, Putin a adăugat: „Vă doresc curaj și rezistență în fața acestei pierderi dificile și ireparabile. Vă rog să transmiteți sincere condoleanțe și sprijin membrilor Familiei Regale și întregului popor al Marii Britanii”.

Nu toată lumea a fost impresionată de discursul lui Putin, Piers Morgan spunându-i liderului rus să își țină pentru el condoleanțele.

Putin să-și bage condoleanțele undeva!

Adresându-se direct lui Putin, Morgan a spus: „Ceea ce mă îngrijorează este pierderea de vieți omenești pe care o provocați în Ucraina. Așa că bagă-ți condoleanțele acolo unde nu strălucește soarele”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că poporul rus are „un mare respect” pentru regretata Regină, pentru „înțelepciunea și autoritatea” ei.

„Astfel de calități sunt foarte puține pe scena internațională în acest moment”, spune acesta.

Vineri, a fost confirmat faptul că Putin nu va participa la funeraliile de stat ale Reginei la Westminster Abbey, pe 19 septembrie, dar se așteaptă ca un reprezentant rus să fie trimis să la eveniment.

Relațiile dintre Rusia și Marea Britanie au fost deosebit de tensionate în ultimele luni din cauza deciziei Marii Britanii de a oferi un sprijin militar și financiar solid Ucrainei în războiul actual cu Rusia.

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, care a fost sancționat de Occident pentru sprijinul său în favoarea războiului, a numit-o pe Regină un simbol al tradițiilor istorice pentru întreaga Europă și „un exemplu de cea mai înaltă cultură”.

Regina a fost verișoară îndepărtată a ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, care a fost ucis împreună cu familia sa de bolșevici în 1918.

Regina l-a așteptat pe Putin 14 minute

Ea a vizitat Rusia în 1994, fiind singurul monarh britanic în funcție care a făcut acest lucru, și l-a găzduit pe Putin pentru o vizită de stat în 2003, când acesta a făcut-o pe Regină să îl aștepte timp de 14 minute.

Ministrul de interne de atunci, David Blunkett, care a fost prezent în timpul vizitei liderului rus alături de câinele său ghid, a povestit mai târziu că acesta a lătrat puternic când l-a văzut pe Putin.

Blunkett a declarat pentru BBC că și-a cerut scuze Reginei pentru lătratul animalului, ceea ce a determinat-o pe aceasta să facă o remarcă: „Câinii au instincte interesante, nu-i așa?”.

Regina și Putin s-au întâlnit din nou în 2014, în timpul unui eveniment de comemorare a Zilei Z în Franța.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Fostul ministru slovac al Justiției inculpat pentru că a salutat invazia Rusiei din Ucraina

Fostul ministru slovac al Justiției şi fost preşedinte al Curţii Supreme a ţării sale, Stefan Harabin, a fost inculpat pentru că a salutat decizia...

Armata ucraineană a lansat mai multe acțiuni ofensive în zona orașului Bahmut

Armata ucraineană efectuează mai multe ''acțiuni ofensive'' în zona oraşului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, a anunţat pe canalul său de Telegram...

3 idei de cadouri pentru cununia civilă

Cununia civilă este ocazia perfectă de a fi alături de prieteni și familie, pentru a sărbători dragostea și uniunea a două persoane speciale. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă