Întrebat despre relaţia dintre Ungaria şi Uniunea Europeană, Viktor Orban a răspuns: „Guvernul reprezintă interesele Ungariei, pentru că ne iubim ţara şi luptăm pentru viitorul ei. Uniunea Europeană nu înseamnă Bruxelles. UE se află la Berlin, Budapesta, Praga şi Bucureşti”.
Formaţiunea LMP („Politica Poate Fi şi Altfel”) a înregistrat 6,47% dintre voturi. Coaliţia Democratică (DK) a strâns până acum 5,32% dintre sufragii. Restul partidelor au şanse infime să întrunească pragul minim pentru intrarea în Parlament.
Rezultatele reprezintă o victorie răsunătoare pentru partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, care ar putea obţine 134 de locuri în viitorul legislativ, adică o majoritate de două treimi. Scrutinul parlamentar din Ungaria s-a încheiat în mod oficial la ora locală 19,00 (20,00, ora României), iar prezenţa la vot este de peste 68%, adică aproximativ șase milioane de cetăţeni, a anunţat duminică Biroul Electoral Naţional de la Budapesta.
8.253.954 de cetăţeni ungari sunt înscrişi pe listele electorale. La alegerile parlamentare din 2014, participarea la vot a fost de 61,73%. Recordul în acest sens a fost înregistrat în 2002, de 70,53%. Liderul parlamentarilor formaţiunii de guvernământ Fidesz, Gergely Gulyas, a declarat că viitorul legislativ al Ungariei va avea „o legitimitate puternică”, nemaiîntâlnită după1990.
„Sunt foarte mulţumit că atât de mulţi votanţi au vrut să exprime opţiunea la urne. Asta înseamnă că democraţia Ungariei este puternică, iar cetăţenii ei au vrut să-şi decidă viitorul. Este un succes pentru Ungaria”, a spus Gulyas.
În Statele Unite, 80-85% dintre cei 2.357 de votanţi înregistraţi s-au prezentat la urne. În Canada, au fost înregistrate 531 de persoane cu drept de vot şi s-au prezentat 450 dintre acestea. Votarea s-a desfăşurat fără incidente, cu excepţia unei plângeri la ambasada din Washington, unde numele unui alegător nu se regăsea pe liste, deşi acesta se înregistrase din timp.
Istoria politică a lui Viktor Orban
Primul mandat de premier a venit pentru Orban la vârsta de 35 de ani, după ce a câştigat alegerile din 1998. A pierdut apoi scrutinul din 2002, susţinând că i-au fost „furate” voturile. A revenit la putere în urma alegerilor legislative din 2010, în care Fidesz a obţinut peste două treimi dintre mandate.
În ultimii doi ani, Viktor Orban a adoptat o atitudine vehementă anti-imigraţie şi a acuzat Uniunea Europeană de interese ascunse şi de o înţelegere cu miliardarul american George Soros privind distribuirea imigranţilor în statele europene.
Vona Gabor demisionează
Vona Gabor, liderul Jobbik, partid care a intrat în campania electorală cu o doctrină schimbată, renunţând la convingerile de extremă dreapta pentru un populism de centru, a anunţat duminică seară că va demisiona în urma înfrângerii formaţiunii sale în alegeri.
„Fidesz a câştigat, din păcate, încă o dată”, a afirmat Vona Gabor. Liderul Jobbik a spus, într-o conferinţă de presă susţinută după anunţarea rezultatelor parţiale ale alegerilor, că îşi va respecta promisiunea de a demisiona dacă formaţiunea sa va pierde alegerile, dar că partidul îşi va continua activitatea pe care a început-o în 2010, ca o forţă de opoziţie faţă de Fidesz.
„Ne-ar fi plăcut ca prezenţa mare la vot să ducă la un alt rezultat, dar aşa a decis poporul”, a mai spus Vona Gabor.