13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalViktor Orban îşi proclamă politica „procreaţiei, nu a imigraţiei“

Viktor Orban îşi proclamă politica „procreaţiei, nu a imigraţiei“

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că este de neconceput ca Ungaria, cu o populaţie de sub 10 milioane de locuitori care se află în scădere din cauza natalităţii scăzute şi a emigraţiei ungurilor către statele din vest, să dispară pur şi simplu. „Nu este greu de imaginat că ar rămâne un ultim om care trebuie să stingă luminile“, a declarat Orban.

Premierul ungar, care şi-a bazat campaniile politice pe sentimente antirefugiaţi, antiimigraţie, a adăugat că alţi politicieni europeni văd imigraţia ca pe o soluţie, dar că el respinge ferm acest lucru.

Potrivit estimărilor, populaţia Ungariei ar putea scădea la 8,3 milioane până în 2050, scrie The Guardian.

În februarie, guvernul lui Orban a anunţat politici generoase menite să crească rata natalităţii, inclusiv o scutire de taxe pentru femeile cu patru sau mai mulţi copii, un împrumut de 10 milioane de forinţi (33.500 $) pentru familii care nu trebuie rambursat dacă acestea au trei copii şi stimulente sub formă de cash pentru familiile mari pentru achiziţia de autovehicule cu 7 locuri, potrivit Financial Times.

Până la sfârşitul lunii august, 23.000 de cupluri au aplicat pentru credit şi 10.000 de familii au cerut subvenţia pentru maşini. Orban, care a declarat că a dublat cheltuielile pe subvenţiile pentru familii de când a revenit la putere în 2010, a respins temerile de ordin ecologic legate de suprapopulare.

“Să uităm toată această prostie că am avea nevoie de mai puţini oameni, omenirea face parte din natură”, a declarat acesta.

Orban a anunţat recent că rata natalităţii a crescut uşor din 2010, de la 1,2 la 1,5 naşteri pe femeie, dar cifra se situează cu mult sub nivelul de înlocuire a populaţiei de 2,1 copii. Ungaria se confruntă de asemenea cu o emigraţie semnificativă, care a dus la o penurie acută de forţă de muncă ce afectează serviciile publice.

“Experienţa internaţională arată că Ungariei nu-i va fi uşor să-şi crească rata natalităţii în condiţiile în care nici cele mai generoase programe de susţinere a familiilor nu au reuşit să facă acest lucru în economiile mai avansate”, notează Karen Vartapetov, director S&P.

Găzduirea mai multor muncitori străini şi aducerea sub control a emigraţiei reprezintă alternative, arată Vartapetov.

Partidele din opoziţie dau vina pe Fidesz pentru declinul populaţiei. „Nu există contraceptiv mai bun pe lume decât Viktor Orban şi guvernul său”, a declarat Csaba Molnar, membru al Coaliţiei Democrate, după summit.

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă