Sâmbătă (16 iulie), după ce parlamentul a acceptat demisia președintelui, cetățenii din Sri Lanka și-au îndreptat atenția către noua conducere a țării.
După ce au suferit luni întregi, sub conducerea lui Rajapaksa, din cauza unor penurii paralizante de benzină și motorină și a prețurilor galopante la produse de bază precum legumele și pâinea, srilankezii așteaptă acum ca legislatorii să aleagă un nou președinte pe 20 iulie.
Până atunci, premierul Ranil Wickremesinghe va fi președinte interimar, deși protestatarii doresc și ei să plece. Reședința sa privată a fost incendiată de protestatari la sfârșitul săptămânii trecute, iar biroul său a fost luat cu asalt săptămâna aceasta.
Cu toate acestea, partidul de guvernământ Sri Lanka Podujana Peramuna l-a nominalizat vineri (15 iulie) pe Wickremesinghe pentru a prelua funcția supremă cu normă întreagă. Candidatul opoziției la președinție este Sajith Premadasa, în timp ce potențialul „dark horse” (n.r drăcușor) este deputatul Dullas Alahapperuma.
„Dintre cei trei candidați, dacă susținem persoana cea mai potrivită, lucrurile vor fi în regulă”, a declarat asistentul social Mohamed Ismath. „Dacă vor dori doar poziția, atunci lucrurile se vor înrăutăți,” a concluzionat acesta.
Protestele de stradă legate de prăbușirea economică a Sri Lankăi au durat luni de zile înainte de a da exploda la sfârșitul săptămânii trecute, când sute de mii de oameni au ocupat clădirile guvernamentale din Colombo, acuzând familia Rajapaksa și aliații acesteia de inflație galopantă, penurie de bunuri de bază și corupție.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!