După luni de zile de furie mocnită, mulțimi de srilankezi au luat cu asalt săptămâna trecută reședințele oficiale ale președintelui și primului ministru, într-un punct culminant al furiei lor față de colapsul economic al țării și forțându-l pe Gotabaya Rajapaksa să fugă din țară. Acum, cetățenii așteaptă un nou guvern.
În prezent, fostul prim-ministru Ranil Wickremesinghe, îndeplinește funcția de lider interimar pentru a supraveghea procesul constituțional de alegere a unei noi conduceri.
Dar observatorii politici spun că răsturnarea lui Rajapaksa, a fratelui său și a fostului prim-ministru Mahinda Rajapaksa, precum și a lui Basil, sub a cărui conducere a ministerului de finanțe țara a căzut într-un abis financiar și economic, este departe de a fi suficientă pentru a liniști națiunea.
„Avem nevoie de stabilitate politică pentru redresarea economică. Iar stabilitatea politică înseamnă că trebuie să ai în țară o conducere în care să ai încredere și în care oamenii să aibă încredere. Din păcate, acesta este punctul în care Ranil Wickremesinghe nu reușește”, spune expertul în politici și analistul politic veteran Pokiasothy Saravanamuttu.
Wickremesinghe, pe care protestatarii îl doresc și ei plecat, a fost selectat vineri (15 iulie) drept candidat al partidului de guvernământ pentru funcția de președinte, ceea ce duce la perspectiva unor noi proteste în cazul în care va fi ales. Candidatul opoziției la alegerile prezidențiale este Sajith Premadasa, în timp ce potențialul candidat de rezervă este Dullas Alahapperuma, un deputat senior al partidului de guvernământ.
Noul președinte va moșteni o țară aflată în criză, care va înregistra probabil o contracție de peste șase procente a economiei în acest an, deoarece turbulențele vor afecta discuțiile cu Fondul Monetar Internațional cu privire la ajutorul financiar, a declarat guvernatorul băncii centrale a țării pentru The Wall Street Journal.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!