Până când a lovit pandemia, foarte mulți angajați nu știau ce înseamnă să lucrezi de acasă. În 2022, pentru mulți șefi, provocarea principală a fost să-i readucă pe aceștia la birou.
COVID-19 a produs o ruptură cu un cost ridicat pentru multe corporații și șefi.
Așadar, pe măsură ce lumea învăța din ce în ce mai mult să trăiască cu virusul, există o nouă ruptură: Angajatorii vor ca angajații să se reîntoarcă la birou, în timp ce angajații cer flexibilitate.
Miza este foarte mare în ceea ce privește modul în care evoluează locul de muncă. Acesta ar putea determina dacă persoanele care au părăsit forța de muncă în timpul pandemiei se pot întoarce, spre exemplu, femeile de serviciu.
De altfel, ar putea avea un impact asupra deficitului de forță de muncă care a afectat economiile și diferite sectoare.
Angajatorii ar putea căuta să sporească atractivitatea pentru lucrătorii mai tineri cu un model hibrid. Acesta i-ar ajuta să economisească la capitolul imobiliare, dar ar putea avea alte costuri.
Există preocupări legate de pierderea productivității – iar în sectoarele reglementate, cum ar fi cel financiar, munca la distanță ar putea fi în detrimentul conformității.
Natura locului de muncă ar putea accentua inegalitățile pe care pandemia a reușit să le evidențieze: minoritățile rasiale și etnice sunt suprareprezentate în sarcini de primă linie… unde munca la distanță nu este o opțiune.
Nu s-au schimbat prea multe pentru ei.
Ce înseamnă asta pentru 2023?
Într-un raport Microsoft din septembrie, 85% dintre liderii intervievați au declarat că nu consideră că angajații sunt productivi într-un spațiu de lucru hibrid.
Asta în ciuda faptului că același sondaj a arătat că numărul de întâlniri pe săptămână a crescut cu 153% la nivel global pentru utilizatorul mediu Teams de la începutul pandemiei și 42% dintre lucrători făceau mai multe sarcini în timpul acestor întâlniri.
Anul 2023 ar putea determina cine va avea câștig de cauză în ceea ce privește felul în care arată viitorul muncii.
O economie în plină expansiune și deficitul de forță de muncă au oferit lucrătorilor un cuvânt de spus.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!