Zeci de parlamentari din Sri Lanka au părăsit marți coaliția de guvernare, lăsând guvernul președintelui Gotabaya Rajapaksa în minoritate în parlament, în timp ce se străduiește să reprime protestele.
Coaliția de guvernare a președintelui din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a pierdut marți majoritatea în parlament, după ce cel puțin 41 de parlamentari au părăsit alianța, pe fondul tulburărilor tot mai mari cauzate de criza economică.
Aceasta vine într-o zi în care poliția din Sri Lanka a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă asupra protestatarilor, în timp ce sute de persoane protestau în fața reședinței premierului din Tangalle, în sudul țării.
Națiunea insulară se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.
Săptămâna trecută a declarat starea de urgență, în contextul în care a suferit întreruperi de energie electrică care durează ore întregi și o penurie de produse de bază, în timp ce se luptă să plătească importurile de combustibil și de bunuri.
Din 2019, țara plină de datorii a fost condusă de membri ai familiei Rajapaksa.
Protestatarii din întreaga țară cer acum înlăturarea totală a acestora.
Luni, președintele Gotabaya Rajapaksa a renunțat la funcția de ministru de finanțe a fratelui său și se spune că ar fi în căutarea unui nou guvernator al băncii centrale.
Dar Surav Harris, un student care s-a alăturat protestelor de luni, a declarat că remanierea cabinetului nu este suficientă.
„Vrem responsabilitate, nu ne dorim doar demisii. Vrem ca oamenii să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.”
Omul de afaceri Hussain Saheer, a declarat: „Chiar și ieri, au dizolvat guvernul, dar, cu toate acestea, au fost aproape aceiași glumeți care s-au întors din nou. Așadar, nu vedem nicio diferență.”
Liderii opoziției au respins apelul pentru un guvern interimar format din toate partidele.
Cheltuielile Sri Lankăi au depășit veniturile sub guvernele succesive, iar deficitul său a fost expus de criza mondială a sănătății, care a paralizat turismul, principala piatră de temelie a economiei sale.
De asemenea, o măsură luată luna trecută de guvern pentru devalorizarea monedei sale înaintea negocierilor cu FMI a provocat o creștere vertiginoasă a inflației.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!