19.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Ofensiva turcească transformă satele siriene în orașe fantomă

VIDEO: Ofensiva turcească transformă satele siriene în orașe fantomă

Zeci de familii își părăsesc casele din satele din apropierea liniei de front din nordul Siriei, transformându-le în orașe fantomă, în timp ce amenințările unei noi ofensive militare turcești se profilează.

Satele Umm al-Keif și Tal Tamer din apropierea liniei de front, din nordul Siriei, au devenit orașe fantomă, sub amenințarea unei noi ofensive militare turcești.

Acestea sunt frecvent bombardate, iar zeci de familii au fugit.

Forțele turcești și grupurile aliate ale rebelilor sirieni au ajuns la periferie încă din 2019, dar recent și-au intensificat atacurile pentru a-i alunga pe luptătorii kurzi din zonă, provocând pagube majore. Cei care au rămas trăiesc în permanență cu teama unui atac.

Ahmad Hassoun locuiește în Umm al-Keif:

“Acesta era cel mai frumos sat. Aveam cea mai bună viață. Acum toată lumea a plecat din cauza bombardamentelor. Doar câteva gospodării au rămas aici. Ne-au vizat casele – avem femei și copii și nu știm unde să mergem. Uneori spun că nu vreau să-mi părăsesc casa, vreau să mor în casa mea. Unde pot să mă duc?”

Președintele turc Tayyip Erdogan a anunțat luna trecută o nouă operațiune militară în Siria pentru a extinde o “zonă sigură” de 35 km de-a lungul graniței.

El urmărește să îi alunge din zonă pe luptătorii din Forțele Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi. FDS au declarat că se coordonează cu trupele guvernamentale siriene pentru a respinge orice ofensivă.

Noile amenințări au evidențiat rețeaua complexă de legături din nordul Siriei. Turcia consideră că forțele kurde siriene sunt teroriști, dar aceste forțe sunt susținute de Washington și s-au coordonat, de asemenea, cu guvernul sirian și cu aliatul său Rusia.

Presa locală pro-guvernamentală a raportat că trupe siriene, tancuri și armament greu s-au desfășurat în weekend ca răspuns la mișcările turcești.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Românii aflați în situații vulnerabile urmează să își primească banii pe cardurile sociale pentru alimente. Când se va întâmpla

Începând cu data de 14 iunie, aproximativ 2,6 milioane de români aflați în situații vulnerabile vor începe să primească o nouă tranșă de 250...

Clotilde Armand, plângere penală pentru abuz în serviciu: “Avem probe!”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a făcut o declarație puternică în contextul alegerilor pentru un nou mandat, anunțând că a depus o plângere penală...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...
Ultima oră
Pe aceeași temă