19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalVIDEO. Marele premiu TIFF pleacă în Argentina. Vezi ce filme au fost...

VIDEO. Marele premiu TIFF pleacă în Argentina. Vezi ce filme au fost câştigătoare

Anual, in ultimii zece ani, TIFF s-a petrecut la Cluj, asadar, pe durata acestei editii, organizatorii au invitat spectatorii sa spuna imepresiile si parerile despre acest festival.

Cea mai interesanta descriere ne-a citit-o Tudor Giurgiu inaintea decernarii premiilor: „TIFF nu inseamna doar vizionarea filmelor, el nu ar fi existat asa cum este acum daca n-ar fi fost voluntarii, ce impart in fiecare zi AperiTIFF, daca nu ar fi fost doamnele de la casele de bilete, care te intreaba ce filme doresti sa vezi, daca nu ar fi fost dimineata copiii, care asteapta la rand sa intre la filmele de animatie, daca nu ar fi fost actorii si regizorii, pe care azi ii vezi intr-un fil, iar mai tarziu la masa, intr-un restaurant sau plimbandu-se pe strada, si daca nu ar fi fost jurnalistii, care sa scrie despre festival. Cu siguranta, TIFF-ul e mai mult decat un festival”.

Gala de inchidere a fost ocazia cu care Giurgiu ni i-a prezentat pe cei care l-au convins sa initieze acest festival si i-au fost alaturi de la prima editie, cu sfaturi, propuneri. Este vorba de presendintele TIFF, Tudor Giurgiu, selecţionerul Festivalului de la Berlin pentru Europa Centrală şi de Est – Nikolaj Nikitin, directorul Festivalului de Film de la Varşovia – Stefan Laudyn, fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Sofia, Stefan Kitanov, si cehul Stefan Uhrik (care a intrat în legătură telefonică cu sala din Cluj). La Cluj, pe scena Teatrului National, acestia au reconstituit seara petrecuta cu multi ani in urma intr-un restaurant din Varna, cand toti cinci au vorbit despre acest festival si care i-au ales si numele.

Cel mai fericit invitat al serii a fost, fără îndoială, argentinianul Miguel Cohan. Anul acesta, Trofeul Transilvania pleacă în Argentina. Juriul a decis ca premiul, în valoare de 15.000 de euro, oferit să fie acordat filmului Fără cale de-ntors/ Sin retorno. Cei cinci membri au considerat că filmul de debut al regizorului Miguel Cohan este cel mai împlinit film din competiţie, un discurs despre morală, îmbrăcat în hainele unui policier de calitate, care a fost pe lista scurtă a juriului pentru aproape toate premiile din palmares. Corina Şuteu – directorul Institutului Cultural Român de la New York, şi invitata specială a celei de-a zecea ediţii a festivalului, actriţa Jacqueline Bisset, i-au oferit argentinianului cel mai râvnit trofeu al serii, după ce, cu puţin timp înainte, primise din partea juratului Radu Muntean si Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu.

Premiul pentru Cea mai Bună Regie i-a fost oferit lui Constantin Popescu, pentru Principii de viaţă, şi Rúnar Rúnarsson, pentru Vulcanul / Volcano.

„Ma onoreaza acest premiu, mai ales ca il primesc pe aceeasi scena unde acum mai bine de 40 de ani m-am afirmat”, a declarat George Motoi, actorul care a primit Premiul pentru Intrreaga Cariera si care a promis ca revine la Cluj, in stagiunea viitoare, cu spectacolul „Puslamaua”.

Bogdan George Apetri, regizorul filmului Periferic, a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, oferit de Ursus, sponsorul si partenerul principal al TIFF. Cu aceasta ocazie, Harry Ioncica, marketing development manager Ursus, a declarat ca dupa un parteneriat de trei ani cu TIFF, Ursus va continua sa fie alaturi de festival si tocmai a semnat un parteneriat pentru inca trei ani cu TIFF.

Regizorul Miguel Cohan, din Argentina, a intrat în posesia Trofeului Transilvania şi a unui cec de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, pentru filmul Fără cale de întors (Sin retorno), juriul considerând că filmul de debut al argentinianului este „cel mai împlinit film din competiţie”, potrivit site-ului oficial al competiţiei.

 

Acelaşi Miguel Cohan a primit alături de scenarista Ana Cohan şi Premiul pentru Cel mai bun Scenariu.

Premiul pentru Cea mai Bună Regie, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), a fost împărţit între românul Constantin Popescu, pentru pelicula Principii de viaţă, şi islandezul Rúnar Rúnarsson, pentru filmul Vulcanul (Volcano), cu care a participat şi la Cannes.

 

Linda Wassberg a câştiat Premiul pentru Cea mai Bună Imagine, pentru imaginea din filmul Maimuţe (She-monkeys), regizat de Lisa Aschan Apflickorna.

 

Elodie Buchez a primit trofeul pentru Cea mai bună Interpretare, pentru rolul din Imperialiştii n-au murit! (The Imperialists Are Still Alive!).

Filmul O viaţă însemnată (A useful life), refizat de Federico Veiroj, a primit Premiul Special al Juriului, fiind catalogat drept un „elevat şi expresiv omagiu adus cinematografiei”.

De asemenea, lungmetrajul sârb Tilva Roš, al lui Nikola Ležaić, a primit Premiul FIPRESCI.

 

Producătorul francez de origine română Marin Karmitz, fondatorul casei de producţie, distribuţie şi exploatare MK2 şi producătorul Oleg Mutu au fost recompensaţi cu Premiul Special al Celei de-a 10-a Ediţii TIFF.

Lucian Pintilie, a primit Premiul de la regizorul Corneliu Porumboiu şi Directorul Artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

Jacqueline Bisset, invitata specială a celei de-a zecea ediţii TIFF a primit Premiul Special TIFF 2011 pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială.

Nu în ultimul rând, actorul britanic Michael York a fost răsplătit cu Premiul pentru Întreaga Carieră acordat unei Personalităţi din Cinematografia Europeană.

George Motoi a primit Premiul pentru Întreaga Carieră.

Filmul Morgen a fost recompensat cu Premiul pentru Cel mai Bun Lungmetraj din competiţia Zilelor Filmului Românesc, în vreme ce Premiul pentru Scurtmetraj, a fost acordat producţiei Bora Bora.

Bogdan George Apetri, regizorul filmului Periferic, a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, oferit de Ursus.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre a fost acordat ex-aequo filmelor Ninjas (r. Dennison Ramalho, Brazilia, 2011) şi Danny Boy (r. Marek Skrobecki, Elveţia, Polonia, 2011).

Juriul conpetiţiei TIFF 2011 a fost format din Laurence Herszberg, Cedomir Kolar, Uberto Pasolini, Radu Muntean, şi Vesela Kazakova.

TIFF 2011 se încheie duminică, 12 iunie. Proiecţia care marchează oficial încheierea celei de-a zecea ediţii este Viaţa într-o zi / Life in a day (r. Kevin Macdonald). 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă