Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria „Arts Programming”, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy, a declarat, pentru MEDIAFAX, regizorul. Câştigătorii au fost anunţaţi noaptea trecută în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la New York luni, începând cu ora locală 19.30.
Filmul lui Alexander Nanau prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La peste 60 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean.
În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat într-o expoziţie personală – „Realpolitik” -, la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.”Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, în martie, şi a fost selecţionat până în prezent la peste 30 de festivaluri.
Alături de „Lumea văzută de Ion B.”, la secţiunea „Arts Programming” a Premiilor Emmy au mai fost nominalizate trei programe: „All My Life: Cazuza” (TV Globo, Brazilia), „Imagine… David Hockney: A Bigger Picture” (BBC/ Coluga Pictures, Marea Britanie) şi „Personas Inside Out” (TV Asahi, Japonia).Filmul este produs de HBO România şi Alexander Nanau Production, în colaborare cu Avro-Netherlands, YLE Teema şi SVT Sweden. „Lumea văzută de Ion B.” a fost difuzat în premieră şi în exclusivitate pe 17 decembrie 2009, la HBO România. Producători din partea HBO România sunt Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România, Andrei Creţulescu şi Aurelian Nica.
În iulie 2010, Marc Lorber, Senior Vice President, Original Programming & Production la HBO Central Europe, a declarat, pentru publicaţia C21, că „Lumea văzută de Ion B.” este cel mai bun documentar produs de HBO Central Europe în ultimul an. Totodată, Lorber spunea la acea dată că şi-ar dori foarte mult ca documentarul să primească o nominalizare la premiile Emmy. „Sper ca acest documentar să primească o nominalizare la premiile Emmy. Este atât de bun”, afirma Lorber.
International Academy of Television Arts & Sciences este o organizaţie ce cuprinde entităţi media şi de divertisment din peste 50 de ţări. Organizaţia premiază excelenţa în programele de televiziune produse în afara Statelor Unite ale Americii.